Лихвите по кредитите намаляват минимално

Лихвите по кредитите намаляват минимално Снимка: pixabay.com

Годишният процент на разходите обаче остава сравнително висок за почти всички видове заеми, коментират от домакинствата

Според статистиката на Българска народна банка (БНБ) средният лихвен процент на вече изтеглените заеми за домакинствата за последните 12 месеца леко намалява. Към 30 ноември 2020 г. лихвите по кредитите за потребление на граждани в левове се понижават с 0,43 процентни пункта (пр.п.) до 6,84%, а по кредитите за потребление в евро – с 0,90 пр.п. до 5,79%.

При жилищните заеми в левове той спада с 0,30 пр.п. до 3,26%, а по тези в евро – с 0,44 пр.п. до 4,35%.
Средната лихва по другите кредити в левове обаче се повишава с 0,34 пр.п. до 3,71%, а по другите кредити в евро – с 0,16 пр.п. до 4,12%.

При новоизтеглените кредити през ноември тенденцията се запазва, изключение има само при потребителските заеми в лева, където се наблюдава минимално нарастване на лихвата. Така потребителските кредити по новите договори са сключвани при оскъпяване от 8,61%, а по тези в евро има намаляване до 3,55%.

При новите жилищни заеми в левове средната лихва се понижава до 2,83%, а по тези в евро – до 3,35%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове се повишава с 0,88 пр.п. до 3,32%, а по другите кредити в евро – с 3,47 пр.п. до 6,38%.

В сравнение с октомври 2020 г. средната лихва по заемите за потребление в левове нараства с 0,82 пр.п., а по тези в евро остава почти без промяна.

През ноември фирмите сключваха нови договори с банките при 3,45% среден лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, което е минимално намаление на годишна база. В централната банка изчисляват, че средната лихва по тези заеми, договорени в евро, нараства с 0,12 пр.п. до 2,73%.

Средният лихвен процент по новосключените кредити над 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с малко до 2,21%, а по тези, договорени в евро, се увеличава с 0,47 пр.п. до 2,44%.

На месечна база средната лихва по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, се повишава едва забележимо, същото се наблюдава и по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро.

Универсалният измерител на цената на кредита, който включва всички такси и комисиони по управлението му - годишният процент на разходите (ГПР), на годишна база обаче намалява без изключение и при жилищните, и при потребителските кредити, показват предварителните данни на Българската народна банка.

ГПР по кредитите за потребление в левове през миналия месец се понижава за една година с 1,15 пр.п. до 9,14%, а по заемите за потребление в евро – с 0,09 пр. п. до 3,80%. Въпреки минималните намаления, цената на заемите за граждани остава висока в сравнение с останалите страни от ЕС, коментират клиенти на българските банки.

През ноември годишният процент на разходите по жилищните заеми в левове спада спрямо година по-рано с 0,28 пр.п. до 3,09%, а по жилищните кредити в евро – минимално до 3,84%.

В сравнение с октомври годишният процент на разходите по кредитите за потребление в левове се повишава с 0,45 пр.п., а по тези в евро намалява с 0,01 пр.п. При жилищните кредити в левове той се понижава с 0,01 пр.п., а по тези в евро – с 0,02 пр.п.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: