Отбелязваме международния ден на киното

Отбелязваме международния ден на киното

На 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното, припомня БНР. На този ден през 1895 г. пред около 40 зрители в парижкото "Гран кафе" се е състояла първата платена публична прожекция на братята Люмиер. 

Братята Люмиер прожектират 10 кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия им филм "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е 33 франка. През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат "Пристигането на влак на гара Ла Сиута" и "Производство на кокс". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното. Първата комедия "Градинарят" е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895. 

До голяма степен заслужено, родното кино е подложено на унищожителни критики и често е повод за недоволство в последните години. Преди няколко десетилетия обаче българските филми пълнеха киносалоните, предизвикваха дебати, репликите се предаваха от уста на уста, актьорите бяха обичани, а премиерите се чакаха с нетърпение. Филмите  оставаха в съзнанието на зрителителите, а някои от тях и днес не губят своята актуалност. 

Точно преди Коледа, на 21 декември, беше даден стартът на най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър.  GLEDAM.BG ще даде възможност на зрители от Европейския съюз, САЩ и Канада да получат достъп до най-богатата колекция от български филми и театър.  

Предимството на стрийминг платформата е количеството, качеството на съдържанието, субтитрите на български и английски език и удобството, че е достъпна на всички устройства. Платформата стартира с повече от 40 заглавия от преди 1989 година. Филми като "Дами канят", "Вчера", "С деца на море", "Крадецът на праскови", "Козият рог", "Опасен чар" ще ни върнат любовта към българското кино. Колекцията се допълва и от новата класика като "Дзифт" "Стъпки в пясъка", "Доза щастие".  

GLEDAM.BG предлага възможност за месечен и годишен абонамент, както и за гледане под наем на отделни заглавия. Амбицията е да се добавя ново съдържание на всеки 2 седмици, както и да се създават авторски продукции.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: