Вредите от палмовото масло и възможните алтернативи

Вредите от палмовото масло и възможните алтернативи Снимка: pixabay

Без съмнение отглеждането на маслодайни палми има негативно екологично въздействие. Но бойкотът на тези култури може още повече да влоши нещата.

Индустрията за палмово масло е вредна за планетата, пише lifeglobe.net. Разчистването на площи за маслодайни палми е довело до обезлесяване, отводняване на торфища, пожари, загуба на биологично разнообразие, емисии на парникови газове и замърсяване на въздуха. Какви са обаче алтернативите, с които разполагаме?

Според някои учени отказът от палмовото масло може да има смисъл поради социални и политически причини, но не и от екологична гледна точка. Причината е, че не разполагаме с данни за въздействието върху околната среда на алтернативните култури, с които може да бъде заместен този продукт.

Като цяло търсенето на растителни масла, към които спада и палмовото масло, се очаква да нарасне с 46% до 2050 г. Някои от маслодайните култури, които се конкурират с маслодайната палма, също изискват обезлесяване и разчистване на терени.

От друга страна, маслодайната палма дава десет пъти повече продукция на единица площ и може да се отглежда в райони, неподходящи за голям брой други култури. В доклад на Международния съюз за защита на природата от 2018 г. се посочва, че маслодайните палми съставляват около 35% от всички маслодайни култури, а в същото време заемат само 10% от засетете с тях площи.

Ясно е, че производството на палмово масло е изиграло ключова роля за обезлесяването в световен мащаб, особено в миналото, когато са били разработвани много от насажденията с маслодайни палми. Но според 23 научни изследвания, проведени между 2000 и 2013 г. само 0,2% от обезлесяването в световен мащаб се е дължало на отглеждането на маслодайни палми.

Алтернативни култури като соята всъщност причиняват два пъти по-голямо обезлесяване, особено в ценни екосистеми като района на Амазонка. Другите маслодайни култури все още не са картографирани и изследвани в световен мащаб с подобно ниво на точност, поради което засега не е възможно да се направи подробна оценка и съпоставка.

Ако наличните плантации от маслодайни палми станат по-устойчиви, а новите се създават във вече обезлесени райони или разрушени екосистеми, тази култура може да произвежда по-малко въглеродни емисии от други насаждения с маслодайни култури, в това число и европейската рапица.

Затова не бива да се бърза с алтернативните култури, които могат да се окажат по-опасни, съветват учени. Вече има устойчив сертификат за палмово масло, който позволява на потребителите да вземат обмислени решения при закупуването на продукта. И ако наистина искаме да вземем най-разумните от гледна точка на екологията решения за бъдещето на нашата планета и на човечеството, всъщност се нуждаем от повече и по-обстойни изследвания.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: