В Германия забраниха на пекар да влага в кекса дървесни стърготини

В Германия забраниха на пекар да влага в кекса дървесни стърготини

Съдебният процес предизвика голям обществен интерес, производителят изпълнявал най-вече поръчки по интернет

Кексовете и други печива не трябва да съдържат дървесни стърготини. До този извод стигна административният съд в Карлсруе, Германия. С това той отхвърли жалбата на производител, работещ най-вече по поръчки в интернет, съобщава радиостанция Südwestrundfunk.

В постановлението на съда се говори, че стърготините, използвани от ищеца, се явяват пълнители за техническо приложение и не се използват за производството дори на храна за животни. Според регламента на Европейския съюз - този материал не е безопасен при производството на хранителни продукти. 

От своя страна пекарят твърди, че използва само биологично безопасно дървесно „брашно". Този растителен продукт притежава същия ефект както зърнените трици. Такива рецепти са съществували отдавна при трудни времена, когато са заменяли брашното в хранителните продукти с дървени стърготини.

Хлебопекарната компания оспорва забраната на град Карлсруе, който през 2017 г. е изследвал образец на кекса и го забранил за продажба. 

Решението на съда не е задължително, то подлежи на обжалване в административния съд в Манхайм, провинция Баден-Вюртенберг.

Този съдебен процес предизвика в Германия голям обществен интерес.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: