Колко ще струва коледната трапеза за средностатистическо семейство?

Колко ще струва коледната трапеза за средностатистическо семейство?

Средно семейство с две деца ще похарчи над 106 лева за най-необходимото за Коледа

Най-скъпо ще струва Коледа в Русе и в Бургас. Това сочат данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника. В Русе системата е изчислила, че за четиричленно семейство ще са необходими 114,97 лева. В Бургас сумата е 110,02 лева. Най-евтино ще посрещнат празника в Благоевград - 103,14 лева. 

Средно семейство с две деца ще похарчи над 106 лева за най-необходимото за Коледа у нас тази година. В потребителската кошница, използвана от САПИ, влизат най-необходимите продукти, с които приготвяме традиционните ястия за празника. Кошницата съдържа примерни продукти - краставиците, например, не са нито традиционни, нито задължителни за една коледна вечеря.

Данните сочат, че най-големият разход е за месо - то е най-скъпо в София, където 2 кг свински врат може да се купи за 23,88, и най-евтино във Варна, където цената е 21,30. Друг сериозен разход е алкохолът - бутилката с ракия от 0,750 л излиза от 8,85 лева в Благоевград до близо 12 лева в Русе. Там плащат най-много и за бутилка червено вино - 8,50 лева, а най-ниска е цената в Ловеч - 5,80 лв. Сериозен разход са и сухите плодове и ядките.

В дните преди Коледа данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че цените на едро остават стабилни. Седмичният бюлетин на САПИ към 16 декември показва, че в магазинната мрежа се наблюдава увеличение на цените на кашкавала (с 1 до 4% в 3 областни града), на свинското в Благоевград (с 1%) и на пилешкото в Кърджали (с 2%). С около 2% се е повишила и цената на дребно на домати, червени чушки, праз и зеле, показват данните на САПИ. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: