ЕК потвърди решението да се използва ваксината на Pfizer-BioNTech в ЕС

ЕК потвърди решението да се използва ваксината на Pfizer-BioNTech в ЕС Снимка: pixabay

 Европейската агенция по лекарствата одобри използването на коронавирусната ваксина на Pfizer-BioNTech в целия Европейски съюз. Както ръководството на организацията със седалище в Хага отбеляза в понеделник, това решение дава възможност да се започне ваксинирането в ЕС до края на тази година, съобщи Euronews.

„Радвам се да съобщя, че нашата агенция на днешната среща взе положително решение относно разрешението за пускане на пазара на ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech“, каза Емир Кук, директор на агенцията, отговаряща за оценката на лекарствените продукти за тяхното съответствие с европейските изисквания. 

Това е стъпка напред в нашата борба срещу пандемията, която причинява толкова много страдания и трудности не само в Европа, но и по света. Това е наистина историческо научно постижение: ваксина срещу сериозно ново заболяване е разработена и сертифицирана за по-малко от година."

Реагирайки на новината в Twitter, Урсула фон дер Лайен заяви, че това е „определящ момент“ при предоставянето на европейските граждани на „безопасна и ефективна ваксина“ срещу коронавируса. Тя поясни, че Европейската комисия трябва да потвърди решението в понеделник вечерта. Ваксинациите ще започнат в ЕС на 27 декември.

Първоначално Европейската агенция по лекарствата трябваше да вземе решение на 29 декември, но Германия и няколко други страни от ЕС убедиха организацията, че това е спешно решение. Емир Кук добави на пресконференция в понеделник, че до момента няма доказателства, че ваксината Pfizer-BioNTech не е ефективна срещу новия щам на коронавирус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: