Хаос във Великобритания заради новия щам на коронавирус

Хаос във Великобритания заради новия щам на коронавирус

Десетки страни през последните часове обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия щам на коронавируса, който беше идентифициран в южните части на Острова. Това съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА. 

Нидерландия първа обяви забраната, последвана почти незабавно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Германия, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония. 

Британският премиер Борис Джонсън свиква тази сутрин спешно заседание, на което ще се обсъди състоянието на международните въздушни съобщения на страната в светлината на вълната от забрани за полети до и от Великобритания, обявена от много страни с цел да се спре разпространението на новия щам на коронавируса, плъзнал широко из страната.  
Заради мутацията на коронавируса столицата беше вкарана в нова, най-висока категория на карантина.  

Борис Джонсън описа като безотговорни и опасни опитите на гражданите да напуснат зоните в последните часове, преди новите мерки да влязат в сила.  

Междувременно стана ясно, че тировете, които пренасят храна от континента до островната част, ще останат блокирани. Поради тази причина се очаква магазините да се препълнят с хора, които искат да се запасят с храна. Прогнозите са, че Великобритания ще остане в изолация до Великден.  

България също забрани от полунощ влизането в страната на чужденци, пристигащи от Великобритания до 31 януари. Решението беше взето късно снощи след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов. Вече пристигналите от Обединеното кралство у нас подлежат и на 10-дневна карантина.  Новата мярка изненада стотици пристигащи от Острова през последните часове, тъй като те научиха, че подлежат на карантина, буквално във въздуха. По разписание днес само в София от Великобритания трябваше да кацнат 8 самолета, полетите обаче са анулирани. Отменени са и полетите в обратна посока.  

„За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина." Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София.  

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е регистриран вече и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщава Би Би Си. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: