Швейцария разреши използването на ваксината на Pfizer и BioNTech

Швейцария разреши използването на ваксината на Pfizer и BioNTech Снимка: https://pixabay.com/

Швейцария ще започне да получава ваксината на Pfizer и BioNTech в рамките на няколко дни

Два месеца след постъпването на заявлението, Swissmedic даде разрешение за ваксината чрез подлагането на подадените документи на така наречената поетапна оценка. Националната кампания за ваксиниране на рисковите групи може да започне от 4 януари. Предстоящите доставки на 250 000 дози месечно дават надежда, че всички, които искат да се възползват от безплатното ваксиниране, могат да го направят до средата на 2021 г., пише Reuters.

С одобряването на друг продукт, който се очаква скоро, през следващите месеци Швейцария ще има достатъчно количество ваксини, заяви Ан Леви на пресконференция в Берн. Swissmedic преглежда и заявленията за ваксини, подадени от Moderna и AztraZeneca. 

Случаите на COVID-19 в Швейцария и съседния Лихтенщайн са над 400 000, а броят на починалите надхвърли 6000, което в петък накара правителството да затвори ресторантите за един месец и да призове хората да останат вкъщи. 

Въпреки че времето, за което Swissmedic даде своето одобрение, изненада дори държавните служители, агенцията заяви, че според данните ваксината е безопасна и ефективна. Pfizer трябва да продължи да предоставя информация за безопасността, ефикасността и качеството на своята ваксина, казват от Swissmedic. 

„Безопасността на пациентите е същественото необходимо условие, особено когато става дума за разрешаване на ваксини", казва директорът на Swissmedic Раймунд Брухин. "Благодарение на поетапната процедура и гъвкаво организираните ни екипи, успяхме  бързо да достигнем до решение и същевременно да проверим напълно изчерпателно трите най-важни изисквания - безопасност, ефикасност и качество".

Швейцария има договор с Pfizer и BioNTech за доставката на 3 милиона дози от ваксината, с които ще могат да бъдат ваксинирани 1,5 млн. души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: