Трети антимонополен иск срещу Google са подали 38 американски щата

Трети антимонополен иск срещу Google са подали 38 американски щата

Компанията плащала милиарди за настройване на търсачката по подразбиране, за да печели от реклама

Властите в 38 щата и територии на Америка са подали антимонополен иск срещу интернет гиганта Google. В документа се твърди, че компанията плаща на производителите на браузъри и производителите на мобилни устройства милиарди долари, за да настроят Google като търсачка по подразбиране и по този начин да злоупотребяват с господстващото си положение на пазара в интернет рекламата.

Ръководител на сдружението на ищците е генералният прокурор на щата Колорадо Фил Вайзер. Според него Google действа срещу успешното развитие на специализираните търсещи системи, защото могат да изтеглят за себе си доходи от контекстните реклами и да се кооперират с конкуриращи търсещи системи. 

Директорът по икономическата политика на Google Адам Коен на свой ред заяви, че промяната на резултатите от търсенето ще лиши американците от полезна информация и ще нанесе щети върху способността на компаниите да се се свързват с клиентите, пише euronews.

Това е третият антимонополен иск срещу Google, подаден през последните месеци. Европейските регулатори възнамеряват да създадат по-строги правила за крупния интернет бизнес. Така властите се надяват да защитят европейския пазар от чужди монополисти.

В Google твърдят, че европейските инициативи са насочени срещу конкретни компании. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: