Споделеното пътуване няма да се наказва

Споделеното пътуване няма да се наказва Снимка: sites.google.com

Няма да има наказателна отговорност за споделеното пътуване. Това решиха депутатите, като одобриха промени в Кодекса на търговското корабоплаване, които бяха върнати за повторно обсъждане от президента Румен Радев, съобщиха от пресслужбата на парламента.

Депутатите прецизираха текстовете, с които се въвежда наказателна отговорност за нерегламентиран превоз. Вместо първоначално предвидените 10 години лишаване от свобода се предвижда наказание от 2 до 5 години при квалифициран състав на престъплението. 

Депутатите приеха още, че ако се заплати горивото при споделено пътуване, това не се приема като икономическа изгода.

Според разпоредбите, който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на ЕС, извърша обществен превоз на пътници се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години. Когато деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 2000 до 10 000 лева. Превозното средство, с което е извършено деянието, ще се отнема в полза на държавата.

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване.

Така законът се върна за повторно обсъждане. От мнозинството внесоха поправки, с които дублирането на наказателна и административна отговорност отпада и се дава ясна дефиниция за „обществен превоз на пътници", така че споделеното пътуване да не попада под ударите на закона.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: