Путин възложи на кабинета да реши въпроса с цените на храните до седмица

Путин възложи на кабинета да реши въпроса с цените на храните до седмица Снимка: ТАСС

Цените на захарта са нараснали с над 71% в сравнение с миналогодишните

От 1 януари Русия може да фиксира изкупните цени и цените на дребно за захарта и олиото за следващите три месеца. Това съобщава „Известия", като се позовава на два източника, взели участие в междуведомствените срещи по въпроса за ценовата стабилизация в страната. Според изданието споразумението за определяне нивото на цените ще бъде оформено като споразумение между компаниите. 

Преди ден президентът Владимир Путин обърна внимание на покачването на цените на основните хранителни продукти в страната, като подчерта, че „пандемията няма нищо общо". Държавният глава отбеляза покачването на цените на захарта, слънчогледовото масло, брашното, тестените изделия, като  нарече тенденцията „опит за адаптиране на вътрешните цени, така че да съответстват на световните". На среща с министри президентът настоя въпросът с цените да бъде решен след седмица. За решаване на проблема в правителството е сформирана междуведомствена група. 

По време на заседанието Путин остро е разкритикувал министерствата на икономиката и на земеделието, които са допуснало да се стигне до ситуацията, според него. Той е обърнал внимание на факта, че „реалният разполагаем доход е спаднал с 4,3%, докато цените на захарта са нараснали с над 71% в сравнение с миналогодишните“. 

Хората се ограничават, защото нямат пари за основни хранителни продукти. Къде гледате? Това е въпросът! Това не е шега! В условия, когато безработицата расте, доходите падат, основните продукти поскъпват с такива стойности - а вие ми разказвате приказки!“, е заявил Путин след доклада на икономическия министър Максим Решетников. 

По информация на kommersant.ru бизнесът готви отговор на критиките на президента. Според експерти замразяването на цените не е мярка, която ще сработи.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: