Лондон и Брюксел продължават дискусиите за търговско споразумение

Лондон и Брюксел продължават дискусиите за търговско споразумение Снимка: pikist.com

Лондон планира спасителен пакет на стойност милиарди лири за индустриите, които ще бъдат засегнати най-силно от липсата на споразумение

Преговорите по постигане на търговско споразумение продължават в Брюксел“, заяви днес (13 декември) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

В изявлението си тя уточни, че след проведен тази сутрин телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, двамата са се разбрали да дадат мандат на преговарящите за продължаване на преговорите в опит за намиране на съгласие дори на този късен етап, предаде БНР.

„Въпреки изтощението и изтеклите крайни срокове, смятаме, че трябва да положим това допълнително усилие“, подчерта Фон дер Лайен.

Търговските преговори за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС продължиха и през нощта. 

От британска страна твърдят, че предложените условия от ЕС продължават да са неприемливи за Великобритания.

Външният министър Доминик Рааб заяви тази сутрин за Би Би Си, служейки си с футболен жаргон, че Брюксел е „преместил гредите на вратите“, т.е. че е променил целите, но според него в този решителен момент е важно да се вземе политическо решение.

Ето защо очакваното в близките часове от разговора между Джонсън и Фон дер Лайен е изключително важно. Ако преговарящите екипи не успеят да се договорят, тогава Джонсън и Фон дер Лайен ще трябва да решат дали да прекратят преговорите или те да продължат след крайния срок.

Ирландският премиер Мартин Михол изказа мнение, че сценарият без сделка по Брекзит ще бъде много лоша новина за всички и пълен провал на държавническото мислене и от двете страни.

Бившият лидер на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд посочи пряко с пръст премиера Борис Джонсън като главен виновник, ако сделка не бъде постигната.

Междувременно британският вестник „Сънди Телеграф" съобщава, че кабинетът в Лондон планира спасителен пакет на стойност милиарди лири за индустриите, които ще бъдат засегнати най-силно от липсата на споразумение с Европейския съюз. 

Според изданието той ще обхване овцевъдите, риболовната и химическата промишленост и производителите на автомобили, които е възможно да пострадат от срив в търговията или от новите мита след 1 януари. Изданието, цитирано от Ройтерс, пише също, че общата стойност на помощта се очаква да бъде между 8 и 10 милиарда лири.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: