Британските власти посъветваха магазините да се запасят с храни

Британските власти посъветваха магазините да се запасят с храни Снимка: pixabay

Мащабни запаси от храни, стоки и лекарства се създават от магазините в Обединеното кралство по съвет на властите, на фона на излизането на страната от Европейския съюз „Без сделка", съобщи Sunday Times.

Отбелязва се, че ако страните не се споразумеят, е възможен безпрецедентен изблик на паника сред купувачите. Британските власти и супермаркети са притеснени и се страхуват от повторение на ситуацията, която се случи през пролетта във връзка с пандемията от COVID-19. Тогава клиентите купуваха всичко подред в магазините, включително тоалетна хартия.
 

Според изданието Министерството на здравеопазването е предупредило доставчиците на лекарства, медицинско оборудване и ваксини за необходимостта да направят запаси за най-малко  месец и половина в специални складове.

 Обединеното кралство напусна Европейския съюз, но преходните правила вече са в сила. Нормите на ЕС се прилагат за Великобритания, всички търговски сделки се извършват без квоти и плащане на мита.

Тази процедура ще важи до 31 декември 2020 г. Освен това страните ще трябва да сключат търговско споразумение. Ако страните не се споразумеят, част от тарифите и граничният контрол ще бъдат възстановени. Преговорите за условията на ново партньорство продължават от няколко месеца, но все още не са дали резултат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: