Saxo Bank прогнозира кога ще приключи пандемията от COVID-19

Saxo Bank прогнозира кога ще приключи пандемията от COVID-19 Снимка: pixabay

Пандемията от коронавируса ще приключи през второто тримесечие на 2021 г., а глобалната икономика ще се нормализира в рамките на една година.

Това заяви инвестиционният директор на датската Saxo Bank Стин Якобсен в интервю за РИА Новости.

"Предполагам, че през второто тримесечие на 2021 г. (трябва да чакаме края на пандемията - бел. ред.). Пазарът вече гледа зад текущия ръст на броя на случаите на коронавирус и залага на това, че икономиката ще се нормализира през 2021 г.", каза Якобсен.

Той предполага, че азиатските икономики, които „вече се справят по-добре“, ще се възстановят по-бързо от другите. "Икономиката на Китай през първото тримесечие ще покаже темпове на растеж на БВП близо 10%. Икономиките на Северна Европа ще са следващите, а САЩ, Великобритания и Близкия изток ще бъдат трети", прогнозира Якобсен.

Той подчерта, че това ще бъде възможно благодарение на пробив в науката.

"Никой не би могъл да предвиди, че само девет месеца след началото на пандемията COVID-19 ще започне производството на ваксини. Това обикновено отнема две до три години. Това е огромен триумф на науката и изцяло нов подход към имунизацията", каза Якобсен.

"Разбира се, вирусът може да мутира, но съм сигурен, че ако науката победи вируса, тя  ще се справи и с всичките му мутации. През 2020 г. науката отново успя да докаже, че трябва да се доверим на способността на човека да измисля нещо ново", заключи той. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: