Всички училища могат да кандидатстват за пари за ремонт на тоалетните

Всички училища могат да кандидатстват за пари за ремонт на тоалетните Снимка: unsplash

Големият победител в програмата на Столична община „София избира”, с която се финансират граждански инициативи и проекти на неправителствени организации, е за проектиране и изграждане на съвременни училищни тоалетни

Всяко училище ще има възможност да кандидатства за целево финансиране до 50 хил. лв. по този проект, съобщи БНР. Бюджетът за цялата инициатива е в размер на 1,5 млн. лв.

Проектът под название „София избира децата“ е дело на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова. Авторките са били мотивирани да предложат този проект заради стряскащите резултати от изследване на настроенията сред учащите към сегашните тоалетни в училищата. Цели 70% от учениците отказват да ги използват, според данните на „Национална мрежа за децата”, провела проучването. Причината за това е отчайващото състояние на тоалетните, а отказът на децата да ги използват влече след себе си редица здравословни и психологически проблеми. 

„Заложили сме и учениците да имат възможност да кажат как точно искат да изглеждат техните тоалетни. Очакваме също така и родителските настоятелства да участват в цялостния процес“, посочват авторките на проекта. По тяхна преценка отпуснатата сума вероятно ще стигне за 30 училища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: