П. Андронов: Времената са добри за кредитополучатели и лоши за вложители

П. Андронов: Времената са добри за кредитополучатели и лоши за вложители Снимка: БНТ

Банките и сега, и в бъдеще ще разсрочват и облекчават плащането на кредитите и на фирми, и на граждани

Банките са разсрочили много повече кредити, отколкото са обявените по регламента на приетия мораториум за плащането на заеми. Отсрочките са за доста по-дълго време в сравнение с тези по мораториума – до една година, а някъде и повече. Това заяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и председател на Асоциацията на банките в България (АББ) по БНТ. Всяка банка има общи правила за това и го прави постоянно, както и ще продължава да го прави, допълни той. 

На 2 декември европейският надзорен орган ЕБО прие насоки за възобновяване на т. нар. кредитна ваканция и препоръча на централните банки от ЕС да възобновят мораториума по кредитните вноски до 31 март 2021 г. с изискванетогратисният период за обслужване и изплащане назаемите да продължи 9 месеца вместо предишните 6. Българските банки очакват всеки момент БНБ да излезе с условията за прилагане на новия мораториум. Според изискванията на ЕБО той ще важи както за фирми и граждани, които са се възползвали от предишната ваканция, така и за новите клиенти на кредитните институции.

Според Андронов обаче бизнесът иска отсрочка за повече време от препоръчителното, тъй като проблемите са сериозни. „И с мораториум, и без мораторим ние сме го правили, правим го и ще продължаваме да го правим“, увери председателят на АББ. Показателно е, че в последните месеци има ръст на кредитите, дори в тези условия. Банките отделят повече внимание на клиентите от проблемните сектори, които имат по-големи затруднения заради ковид кризата. 

Пандемията ще принуди централните банки да държат лихвите ниски още дълго време, прогнозира Андронов, и това ще продължи поне още 2-3 години. Според него сегашните времена са много добри за кредитополучателите и лоши за депозантите. В момента средният доход от влоговете е 0,1% годишно, докато средната лихва по потребителските заеми е под 4,5 на сто, а по ипотечните – под 3 на сто. Корпоративните лихви също са на много ниски равнища, каза главният изпълнителен директор на ОББ. 

Според него ще са нужни поне още 2-3 години, след като отмине пандемията, за да започне икономиката да се възстановява. А разхлабване на пандемичната хватка банковият шеф очаква да се случи през третото тримесечие на 2021 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: