Хакери успяха да откраднат информация за ваксината на Pfizer и BioNTech

Хакери успяха да откраднат информация за ваксината на Pfizer и BioNTech Снимка: https://pixabay.com/

Американският производител на лекарства Pfizer и неговият германски партньор BioNTech заявяват в сряда, че документите, свързани с разработването на тяхната ваксина, са били „незаконно достъпни“ при кибератака срещу европейския регулаторен орган по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която оценява лекарствата и ваксините за Европейския съюз, заяви часове по-рано, че е обект на кибератака, без да предоставя повече подробности, пише Reuters.

Pfizer и BioNTech заявяват, че не вярват да са компрометирани лични данни на участници в клинични проучвания, а EMA ги е уверила, че кибератаката няма да има ефект върху плановете за прегледа й.

Двете компании заявяват, че са били информирани от EMA, „че агенцията е била обект на кибератака и че са разглеждани някои документи, свързани с регулаторното кандидатстване на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19".

Такива документи могат да бъдат изключително ценни за други страни и компании, които се надпреварват в разработването на ваксини, твърдят експерти. 

„Що се отнася до данните, предоставени на този вид регулаторни органи, ние говорим за поверителна информация за ваксината и нейния механизъм на действие, нейната ефективност, рисковете и известните възможни странични ефекти и всякакви уникални аспекти като напътствия за работа“, казва Марк Роджърс, основател на доброволческа група, която се бори с нарушенията, свързани с COVID, CTI-League. 

„Те също така съдържат подробна информация за други страни, участващи в доставката и разпространението на ваксината, и потенциално значително увеличава повърхността на атака за ваксината“, добавяйки още начини, по които формулите или производството могат да бъдат хакнати или откраднати. 

Говорител на BioNTech отказва да направи допълнителен коментар. Pfizer също не отговарят.

Ваксината Pfizer-BioNTech е основен претендент в глобалната надпревара за победа срещу COVID-19, като вече се прилага във Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: