Лабораторното месо - храната на дигиталния свят

Лабораторното месо - храната на дигиталния свят

Само преди година лабораторното месо беше мит, по-често срещан в научната фантастика, отколкото в реалния свят. Днес нещата стоят различно. Проучване на консултантската компания AT Kearney от 2019 г. показва, че до 2040 г. 60% от месото на пазара ще бъде отгледано в лаборатория. 25% от него ще бъде на растителна основа, предвиждат анализаторите.  

Преди месеци Business Insider обяви, че в Лондон ще отвори врати първата месарница за бeзмecни вepcии нa тpaдициoнни мecни пpoдyĸти, вĸлючитeлнo cвинcĸo мeco, пeпepoни и дopи ĸoмпoнeнтитe нa пълнa aнглийcĸa зaĸycĸa. До месец се очаква в Бостън да отвори врати гигантска фабрика за производство на алтернативни протеинови продукти. Очаква се заводът да произвежда 55 000 тона годишно. Компанията Plant & Bean, която притежава инвестицията, смята да отвори подобно съоръжение в CAЩ пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaтo cлeдвaщитe цeли нa ĸoмпaниятa ca зaвoди в Kитaй, Taйлaнд и Бразилия.  

Според анализатори пазарът на изцяло растителни храни е нараснал с 40% между 2014 и 2019 г. Oчaĸвa ce пpoдaжбитe дa достигнат дo нaд 1,41 милиapдa дoлapa дo 2024 г. 

В началото на 2000 г. има само два проекта, които предвиждат производство на култивирана тъкан за хранителни цели: единият е финансиран от NASA, а другият принадлежи на група биохудожници в рамките на артпроект. През 2005 г. холандското правителство финансира проучвания в областта, което довежда до първите сериозни пробиви. През 2013 г. университетът в Маастрихт получи финансова подкрепа от съоснователя на Google Сергей Брин за производството на първия култивиран говежди бургер в света, който беше приготвен и изяден на пресконференция в Лондон. 

Между 10 и 20 стартъпа разработват „ин витро месо". До момента в тях са инвестирани около 200 милиона долара като рисков капитал. Центровете, в които е съсредоточена тази промишленост, са в САЩ, Израел, Сингапур и Нидерландия. Сред инвеститорите са много известни имена като Бил Гейтс, Ричард Брансън, саудитски принцове и други. Това коментира за Bloomberg икономистът Димитър Събев. Той подчерта, че за момента изследванията не са показали лабораторното месо да има вредно влияние върху физическото здраве на хората, „но периодът е твърде кратък“, за да се правят заключения. 

В обозримо бъдеще глобалното население ще стане 10 милиарда души и тази технология може да реши проблема с изхранването“, каза още Събев. Отглеждането на домашни животни е сериозен фактор за задълбочаването на проблемите в екосистемата, а технологията ще позволи да поддържаме почти същия стандарт на живот. В този смисъл лабораторното месо обещава да реши много от глобалните проблеми с изхранването, коментира икономистът. Той прогнозира, че с развитието на технологиите в обозримото бъдеще лабораторното месо ще бъде за бедните хора, а конвенционалното месо ще става все по-скъпо. 

„Лабораторното месо е сбъдване на някои от най-смелите пожелания на научната фантастика. Много хора може би ще решат да станат вегани, когато бъдат поставени пред дилемата дали да консумират месо, отгледано в лаборатория“, каза Димитър Събев, като подчерта, че ако обществото иска да продължи да съществува по същия начин, ще трябва да приеме новата технология, колкото и неприемлива да ни изглежда тази алтернатива в момента. 

Всъщност кризата с COVIDd-19 доказа, че човекът е способен да жертва навиците си, ако обстоятелствата го изискват. Това дава някаква надежда, че можем да се откажем от прекомерната консумация на месо в името на едно различно бъдеще. Дали то ще бъде свързано с лабораторни бургери, остава да разберем.   

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: