„Зелена карта“ при влизане във Великобритания и Северна Ирландия

„Зелена карта“ при влизане във Великобритания и Северна Ирландия Снимка: https://pixabay.com/

Шофьорите във Великобритания се предупреждават, че напливът за документи ще бъде голям - дори и да не бъде постигнато споразумение за 2021 г.

От 01.01.2021 г. сертификатът „Зелена карта“ на всички автомобили с регистрационни номера от държави членки на ЕС и ЕИП продължава да е валиден и за Обединеното кралство. Макар страната да остава член на системата „Зелена карта", е необходимо водачите на автомобилите, регистрирани в България, да разполагат със „Зелена карта" (не само стикера) при влизане в Обединеното кралство, пише Комисията за финансов надзор.

Публикуваното на сайта на Европейската комисия известие относно пътуването между ЕС и Обединеното кралство след края на преходния период гласи:

Правото на ЕС забранява използването на територията на държавите, членки на ЕС, на незастраховани моторни превозни средства и гарантира, че застраховката „Гражданска отговорност“ при използването на моторни превозни средства покрива цялата територия на ЕС. Моторно превозно средство, което обичайно се намира в трета държава, трябва да бъде снабдено с валидна „зелена карта“ или с удостоверение за гранична застраховка. Спазването на това изискване може да бъде проверено при влизане в ЕС. Считано от края на преходния период, за моторни превозни средства, които се използват в ЕС, но са регистрирани в Обединеното кралство, ще се прилага само международната система „Зелена карта“. 

Системата „Зелена карта“ позволява използването в дадена държава на моторно превозно средство, което е застраховано в друга държава, при условие че и двете държави са членки на системата „Зелена карта“. Всички държави, членки на ЕС, и Обединеното кралство участват в системата „Зелена карта“. 

Следва обаче да бъде отбелязано следното: 

Системата „Зелена карта“ не задължава автомобилните застрахователи в държава, членка на системата „Зелена карта“, да покриват територията на държавите членки на системата (за такова покритие може да се начислява допълнителна премия). 

На пътуващите към ЕС от Обединеното кралство, чието моторно превозно средство е регистрирано в Обединеното кралство, се препоръчва да се уверят преди пътуване, че тяхната автомобилна застрахователна полица покрива ЕС. Същото важи и за пътуващите от ЕС до Обединеното кралство, чието моторно превозно средство е регистрирано в ЕС. 

Моторно превозно средство, което обичайно се намира в трета държава, трябва да разполага с валидна „зелена карта“ при влизането в ЕС. 

На пътуващите към ЕС от Обединеното кралство, чието моторно превозно средство е регистрирано в Обединеното кралство, се препоръчва да се уверят преди пътуване, че моторното превозно средство разполага със „зелена карта“. 

На пътуващите от ЕС до Обединеното кралство, чието моторно превозно средство е регистрирано в ЕС, се препоръчва да пътуват със „зелена карта“ в превозното средство или да се консултират по въпроса с органите на Обединеното кралство. 

Шофьорите от Обединеното кралство се предупреждават, че трябва да кандидатстват за зелена карта сега - или рискуват да не могат да шофират в Европа след изтичането на крайния срок за Брекзит. 

Независимо дали е постигнато търговско споразумение или не, всички шофьори от Великобритания, които планират да управляват автомобила си на територията на ЕС след преходния период на 31 декември, ще се нуждаят от зелена карта - и те ще трябва да кандидатстват поне месец преди пътуването

Тези условия ще бъдат в сила, освен ако Европейската комисия не разреши на Обединеното кралство да остане в зоната за свободно движение. Разрешението ще позволи на шофьорите да влизат в ЕС, използвайки полицата си за автомобилно застраховане, без да се нуждаят от допълнителни документи. В случай че Обединеното кралство бъде премахнато от зоната, дори шофьорите в Северна Ирландия, които шофират до Република Ирландия, ще се нуждаят от зелена карта. 

Тъй като Обединеното кралство гони преходния срок за Брекзит, търсенето на документа се очаква да бъде високо и на шофьорите се препоръчва да кандидатстват за зелена карта от по-рано.

Шофирането без зелена карта може да стане незаконно след Брекзит и в зависимост от резултата от преговорите между Обединеното кралство и ЕС. Те могат да бъдат помолени да представят зелена карта или да бъдат обект на полицейски проверки на всяка граница. 

Възможно е да се изисква международно разрешително за шофиране от водачите, а тези, които преминават през територията на повече от една държава, вероятно ще се нуждаят от повече от един вид разрешително. 

Асоциация на британските застрахователи (ABI) вече е изпратила писмо до министъра на транспорта Грант Шапс, призовавайки го да окаже натиск върху Европейската комисия да се намеси и да позволи на Обединеното кралство да остане в свободната от обращение зона.

Асистентът на директора на ABI Карол Хол казва: „Застрахователите са вложили значителни ресурси, подготвяйки се за необходимостта от издаването на зелени карти за пътуване от 1 януари 2021 г., за да се сведе до минимум затрудняването на шофьорите." 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: