За първи път на американска борса се търгува вода

За първи път на американска борса се търгува вода Снимка: pixabay

Вода, заедно със злато, петрол и други стоки, започна да се търгува на Уолстрийт, съобщи Bloomberg

Агенцията припомня, че плановете за търговия с фючърси за вода станаха известни през септември тази година. Тогава горски пожари и горещи вълни нанесоха сериозни щети на западното крайбрежие на САЩ.

Отбелязва се, че с помощта на тези договори ще бъде възможно да се защитят големите потребители на вода, например фермерите, както и електроенергийният сектор от колебания в цените на водата.

Bloomberg отбелязва, че фючърсите са обвързани с индекса Nasdaq Veles California Water Index, който е от 2018 г. Той измерва среднопретеглената цена на водата.

Договорът за януари 2021 г., който влезе в сила предния ден, се състоеше от две сделки. Фючърсите се уреждат финансово, не се изисква физическа доставка на вода.

Един договор включва 3,26 милиона галона вода. Според CME Group Inc. фючърсите са предназначени да помогнат на потребителите на вода да управляват риска и по-добре да съгласуват търсенето и предлагането.


Тим Маккорт, ръководител на индексиране на акции и алтернативни инвестиционни продукти в CME, каза, че два милиарда души сега живеят в страни, където има проблем с водата, а за четири години жителите на почти две трети от света могат да се сблъскат с недостиг на този ресурс.

Идеята за управление на риска от вода със сигурност придобива все по-голямо значение“, обясни Маккорт.
Според професора от Станфордския университет Бартън Томсън той не може да каже със сигурност дали фючърсите ще бъдат успешни, но не вижда това като трансформация на водния пазар.

Той също така отбеляза, че това не променя настоящия риск, че в даден момент ще има по-малко вода. CME отказа да посочи потенциални участници на пазара.

Според компанията обаче борсата е получила отговор от селскостопански производители в Калифорния, правителствени агенции за вода, комунални служби и институционални инвеститори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: