Проф. Боян Дуранкев: Задава се тежка и дълга икономическа криза

Проф. Боян Дуранкев: Задава се тежка и дълга икономическа криза

През идващите години задлъжнялостта на България може да достигне 40 - 50% от брутния вътрешен продукт при сегашните 30%

Ще има много фалити, ако банките не обявят ваканция за кредитите. Преди предстоящите празници десетки хиляди изгубиха работните си места. Задава се тежка и дълга икономическа криза, коментира професор Боян Дуранкев в ефира на радио "Фокус".

Той смята, че при очерталата се епидемична обстановка, блокирането на икономическата активност ще е по-дълго от прогнозираното.

Не е истина, че само за 20 дни ситуацията може да се оправи и да се върнем на равнището от миналата година, коментира професорът. Възможностите на държавата не са безкрайни. Туризмът осигурява 10% от световния брутен продукт, а в момента направо е рухнал. Няма как България да е изключение в този отрасъл, разсъждава икономистът. 

Към настоящия момент не само болниците са на ръба на изтощението. Икономиката също е на ръба. Тежките проблеми ще засегнат не само туризма. Само някои сектори със силен растеж няма да бъдат засегнати.

През следващата година дългът спрямо БВП ще е около 30%. Но най-вероятно ще се теглят още кредити. А през идващите години може да се стигне до 40 - 50% задлъжнялост. 

И това неизбежно ще се случи, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна, а към настоящия момент няма признаци, че това ще стане скоро, коментира проф. Дуранкев (на снимката). 

Има вероятност държавата да харчи все повече, защото обикновените граждани вече са на "диетичен" режим, коментира икономистът.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: