Актуална информация за епидемичната обстановка на 7 декември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 7 декември 2020

У нас 

Най-добрата антикризисна мярка ще е на 21 декември поетапно да започнем да отваряме. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който посети завод за хляб заедно със социалния министър Деница Сачева. "На 14-ти, ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, но това е под условие. На 21-ви пускаме и другото", каза още той. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че ваксината вече се намира в България и са осигурени 120 000 дози за 60 000 желаещи, като поясни, че ваксинирането ще започне 2 - 3 дни след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата. Страната ни има вече фризери, които могат да поемат всичките поръчани ваксини, каза още той. "За първи път има данни, че предприетите по-строги ограничителни мерки за разпространение на заразата дават резултати. За първи път в последните месеци има лек седмичен спад. България вече не е най-тъмната част от Европа по заболели", заяви още Кунчев. 

От тази седмица жителите на област Пазарджик, които са преболедували Ковид-19, ще могат да даряват кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение. Желаещите да помогнат на други болни с коронавирусна инфекция, които се лекуват в момента, трябва да имат положителен РСR тест и да са преболедували заболяването преди 40 дни до 4 месеца. Те трябва да са на възраст от 18 до 60 години, да са здрави и да нямат хронични заболявания, за които да приемат лекарства.  

Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19, беше официално връчен и на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора

В Бургас пристигна нова хладилна инсталация, която трябва да съхранява ваксините срещу коронавируса. Препаратите ще се съхраняват при специални условия от -70 градуса, съобщава NOVA. Хладилникът ще бъде разположен в специално помещение в Регионалната здравна инспекция.

Данните за България 

577 са новите заразени с Covid-19 през последните 24 часа при направени общо 1 424 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система. Това прави 40.52% от общия брой. Процентът е по-висок, в сравнение с предишния ден, когато бе 34.14%. Общият брой на потвърдените случаи у нас е 161 421, от които активни са 94 378. 1573 са излекуваните през последното денонощие.  
Най-много са новозаразените в София-град - 190, Варна - 126 и Бургас - 85. Хоспитализираните лица са 7 000, 516 от тях се намират  в интензивно отделение. Активните регистрирани случаи на новия коронавирус в България са общо 94 378, показват данните. 68 са лицата с доказана коронавирусна инфекция, загубили битката с вируса през последните 24 часа. 

По света 

Американският институт "Джонс Хопкинс" съобщи, че броят на регистрираните заразени от новия коронавирус в света вече е надхвърлил 67 млн. и е 67 004 543. От тях 1 535 038 са починали, а над 43 млн. са излекувани, съобщава БГНЕС. 

В Дания бе отчетен нов рекорд по заразени. Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в страната е нараснал до 90 603, 885 са починалите. Датските власти затварят ресторанти, барове, театри и кина в 38 общини, съобщи каналът TV2 . Съответното решение ще влезе в сила на 9 декември и ще бъде обявено официално на пресконференция от премиера Мете Фредериксен по-късно в понеделник. Учениците във всички училища, започвайки от 4 клас, ще бъдат изпращани предсрочно в коледна ваканция, която тази година ще продължи по-дълго от обикновено .  

Анкета по поръчка на в. "Обзървър"във Великобритания показа, че над 1/3 от хората (около 35%) твърдят, че е малко вероятно да се ваксинират срещу COVID-19. 48% от анкетираните са притеснени, че ваксината не е безопасна, а 47% считат, че тя няма да бъде ефективна. Близо 20%, са заявили, че не желаят да приемат ваксината. Около 55% от хората предполагат, че ваксината може да има странични ефекти. 

Гърция удължи до 7 януари локдауна, въведен с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В сила остава полицейският час в страната и забраната за пътуване между отделните региони, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini. Училища, ресторанти, барове, съдилища и ски курорти ще останат затворени, поясни на пресконференция говорителят на правителството Стелиос Пецас.  Той допълни, че по-късно през седмицата правителството ще обяви мерки по отношение на църквите, фризьорските салони и магазините на дребно. 

Южнокорейският министър на здравеопазването Пак Ньон-ху заяви, че Сеул и околностите на града са се превърнали във "военна зона срещу COVID-19", предава БТА. През изминалото денонощие регистрираните случаи в страната са 615. Властите в Южна Корея призоваха за отмяна на празненствата за Коледа и Нова година. Освен това почти всички магазини в столицата затварят в 21:00 ч., а  вечер общественият транспорт е намален с 30%.  

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия нарасна през последното денонощие с 28 142 и така общият брой заразени е 2 488 912, предава ТАСС, цитирана от БТА. От Националния оперативен щаб за борба с инфекцията съобщиха, че това е рекорден брой регистрирани заразени за денонощие. Те посочиха още, че в момента общо 488 727 от заразените са хоспитализирани. Смъртните случаи за денонощие са 456. На този фон Русия разреши провеждането на клинични изпитания на китайската ваксина срещу коронавирус, по-известна с обозначението Ad5-nCoV. В клиничните изпитания ще участват 8000 доброволци, съобщава Ройтерс. 

Унгария ще остави  в сила до 11 януари ограниченията с цел овладяване на разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА. Унгарските здравни власти съобщиха днес за 3870 новозаразени и 116 починали през последното денонощие. Така общият брой на заразените в страната надхвърли 254 хиляди. 5984 човека са починали. По-рано днес унгарският министър на човешките ресурси Миклош Кашлер каза, че между 3000 и 5000 унгарци може да вземат участие в клиничните изпитания на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V", отбелязва Ройтерс. Унгария е поръчала също над 12 милиона дози ваксини от западни фармацевтични компании и преговаря с Китай и Израел за потенциални доставки.

Началникът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел, Хелге Браун, заяви днес, че очаква ваксинирането срещу COVID-19 в страната да започне "през първите дни" на следващата година, предаде Асошиейтед прес. Очаква се Европейските регулатори да вземат до 29 декември решение за одобряване на първата ваксина за употреба. Германия подготвя специални центрове за ваксинация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: