Д-р Брънзалов: Ваксината вече е в България

Д-р Брънзалов: Ваксината вече е в България Снимка: кадър БНТ

В бъдеще ще се издават сертификати за това, кой е имунизиран и на български, и на английски

Ваксината срещу Covid-19 е в България, вече има 120 000 дози за първите 60 000 желаещи. Това съобщи в ефира на БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС. Ваксинирането ще започне 2-3 дни след като медикаментът бъде одобрен от Европейската комисия по лекарствата, каза още той.  

Той обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна е стъпка ще бъде да се реши къде да отидат желаещите за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да приемат втората доза, за да се завърши цикъла. 

В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран - и на български, и на английски, каза д-р Брънзалов, като допълни, че преди поставянето на ваксина няма да се прави антигенен текст. "Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника - ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела", обясни лекарят. 

По повод твърденията на БЛС, че НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, д-р Брънзалов обясни: "Още в предходния анекс беше упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и че трябва да бъдат разкрити повече COVID отделения предвид нарастването на случаите на заразени. Само че, ако не беше нашето настояване все още нямаше да имаме направления". Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари, също се е отложила във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината отново била забавяне от страна на НЗОК, посочи д-р Брънзалов. 

"Не може един нормативен акт, който влиза в сила от 1 ноември, да се подписва на 25 ноември. Затова БЛС взе решение за отворено писмо към премиера Борисов", заяви още той. В писмото от БЛС настояват за спешна среща с премиера. В противен случай ще откажат да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат Анекса към НРД 2020 - 2022 г., защото не намират смисъл да водят разговори и да носят отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи". 

"Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случи относно работата ни, когато трябва да влезе следващия анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари", категоричен е д-р Брънзалов. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: