Министър Сачева: Предвиждаме над 214 млн. лева за лични асистенти

Министър Сачева: Предвиждаме над 214 млн. лева за лични асистенти

Други 85 млиона лева са заложени в бджета за социални услуги и асистентска подкрепа

Един от инструментите за подкрепа на хората с увреждания са промените в Закона за личната помощ, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на събитие, организирано от  Центъра за независим живот по случай Световния ден на хората с увреждания.

Чрез увеличението на заплатите ще вървим към професионални асистенти, каза още министърът. Това няма да ограничи членове на семействата да бъдат асистенти.

"Обмисляме да има и обучения за членовете на семействата на хората с увреждания“, допълни тя. Сачева припомни, че планираните средства в бюджета за 2021 г. са 214,6 млн. лева за лични асистенти и още 85 млн. лева по Закона за социалните услуги за асистентска подкрепа. Тя изтъкна, че нуждаещите се могат да получават подкрепа чрез предоставяната патронажна грижа по линия на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и да се възползват от сходните услуги, предоставяни от общините.

Деница Сачева съобщи, че до момента сключените договори за предоставяне на асистентска подкрепа са 32 673 за общо 4 311 625 часа. Припомни и че законът е за всички групи хора с увреждания, като към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65-годишна възраст. 

По думите на Деница Сачева продължава да тече дискусия относно създаването на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини различните закони в социалната сфера. В него със сигурност ще бъде включена и личната помощ. 

По рано през деня министър Сачева се включи в дискусия за правата на хората с увреждания, организирана от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя поздрави участниците и потвърди ангажимента на правителството и Министерството да ги подкрепя и да създава подходящи политики за повишаване на качеството им на живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: