Европейски потребители дават на съд Apple с иск за 180 млн. евро

Европейски потребители дават на съд Apple с иск за 180 млн. евро

Обвиняват компанията в умишлено забавяне работата на старите модели смартфони, за да провокират закупуване на нови модели.

Организацията по правата на потребителите Euroconsumers внесе съдебен иск срещу Apple за 180 милиона евро заради умишлено забавяне на работата на смартфоните. А мотивите - да подтикнат потребителите да си закупят нови апарати. За това съобщи Financial Times, като се позовава на Euroconsumers.

Съдебни искове са подадени в Белгия, Испания, Португалия и Италия. Претенциите засягат повече от три милиона от моделите iPhone 6, iPhone 7 и iPhone SE, продадени в тези държави в периода от 2014 до 2020 г. 

Apple отрича тези обвинения. В писмо на юридическата компания Gibson Dunn & Crutcher, защитаваща интересите на компанията, се казва, че „Apple  никога няма да  влоши взаимодействието си с потребителите, за да ги принуди да купуват нови модели". 

Междувременно преди два дни италианският автомобилен регулатор глоби Apple заради въвеждащи в заблуждения твърдения за водонепроницаемост на смартфоните. В рекламата на „ябълковите" продукти се казва, че уредите могат да са на „дълбочина от 1 до 4 метра в зависимост от моделите" в продължение на половин час.  

Според италианското ведомство Apple не разяснява, че смартфоните са водонепроницаеми само при определени условия. Като например - контролируеми лабораторни тестове, а не при обичайното използване на апаратите от потребителите. 

Преди няколко седмици стана известно, че компанията ще плати в САЩ 113 милиона долара обезщетения заради забавената работа на старите модели айфони.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: