Три милиарда дървета ще засади Европа до 2030 г.

Три милиарда дървета ще засади Европа до 2030 г. Снимка: unsplash.com

Част от план за възстановяване на природата на ЕС.

Като част от нова стратегия за опазване на природата в Европейския съюз ще бъдат засадени три милиарда нови дървета в 27-те държави-членки.   

Европейската комисия определи амбициозната стратегия като част от Европейската зелена сделка. Наред със засаждането на дървета, тя включва и редица мерки за опазване на природните богатства на региона, включително ангажименти за намаляване на използването на химически пестициди и защитата за жизненоважни опрашители, като пчелите, чийто брой в момента е рязко намалял.   

„Природата е жизненоважна за нашето физическо и психическо благополучие, тя изчиства въздуха и водата, регулира климата и спомага за опрашването на нашите култури“, се казва в изявление на комисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус.   

Най-малко 30 на сто от европейските суши и морета са определени като защитена зона. Още една трета от тези райони с много високо развито биоразнообразие ще попадне под „строга защита“, което ще сведе човешката намеса до минимум.   

Целта е да се набират 20 милиарда евро всяка година за финансиране на плана. Парите ще дойдат от публичното и частното финансиране и от значителен дял от бюджета на ЕС за климата, използван за инвестиране в биоразнообразие. 

Европейската комисия казва, че защитата и възстановяването на добре функциониращи екосистеми са „ключ за повишаване на нашата устойчивост и за предотвратяване на появата и разпространението на бъдещи заболявания“.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook

Прочетете още за