Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.11.2020 г. Снимка: pixabay

По света:

Унгария оцени срока за започване на производството на руската ваксина срещу коронавирусна инфекция „Спутник V" на  около година и половина. Ако процесът не може да се ускори, Будапеща просто ще закупи ваксината.

Беларус ще започне да използва първата партида от руската коронавирусна ваксина през декември.

От Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че сa заинтересувани от включването на руската ваксина „Спутник V" в списъка на препоръчаните ваксини за спешна употреба.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреезус заяви, че пандемията на COVID-19 се разпространява неравномерно по света. Половината от всички случаи на COVID-19 по света се падат на четири страни - САЩ, Индия, Бразилия и Русия.

Молдова обяви извънредно положение в цялата страна заради коронавируса. До средата на януари в страната ще спре работата на клубове, кина и концертни зали, а ресторантите и баровете ще могат да работят само през деня. Държавните служители и служителите на предприятията, ако е възможно, ще работят дистанционно.

Гърция въвежда таван на цените за COVID-тестове. Идеята е таванът за PCR да бъде до 40 евро, а за бързия тест - до 10 евро.

Американската авиокомпания „Юнайтид еърлайнс" е започнала да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер“, до складове в САЩ и в Европа.

Англия започва ваксиниране на лекари от 7 декември.

Белгийското правителство позволи на всички магазини да отворят врати от 1 декември, при строги ограничения. А строгата карантина, включително забраната за събиране на гости, както и полицейският час са удължени до 15 януари, всичко ще бъде затворено по новогодишните празници. 
   
У нас:

От днес моловете и ресторантите не работят. 


„Зеленият" коридор за възрастни е от 08,30 до 10,30 часа само за хранителните магазини.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се забранява работата на заведенията в хотелите.

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов очаква новозаразените да намалеят наполовина за 2 седмици.

Детските градини ще отворят на 22 декември, училищата - на 4 януари. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: