Защо акциите на Moderna и Novavax скочиха днес

Защо акциите на Moderna и Novavax скочиха днес Снимка: pixabay.com

Акциите на разработчиците на ваксини COVID-19 Moderna (NASDAQ: MRNA) и Novavax (NASDAQ: NVAX) са по-високи днес. AstraZeneca (NASDAQ: AZN) и партньорът му, Оксфордският университет, вероятно ще трябва да проведат поредното изпитание на последния етап за своя кандидат за ваксина срещу COVID-19, за да получат одобрение от регулаторните органи в САЩ. В отговор на тази новина запасите на Moderna скочиха с 11,4%, докато тези на Novavax с 11,8% към 9,49 ч. EST в петък сутринта, предава The Motley Fool.

Преди няколко месеца COVID-19 ваксината на AstraZeneca и Оксфорд изглеждаше да е на път да се превърне в един от първите продукти на пазара. След откриването на голяма грешка в дозирането в последния етап от проучването обаче, тази някога обещаваща ваксина сега може да се окаже  продукт от второ или може би трето ниво.

Това отваря вратата в голяма степен от търговска гледна точка за по-малки компании като Moderna и Novavax. РНК ваксината на Moderna вече е постигнала изключителни резултати в последното си проучване. От своя страна компанията се очаква да поиска разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата през следващите няколко дни.

За разлика от това Novavax е малко назад с по-традиционната си ваксина, базирана на протеини, но може да се наслади и на някои ключови логистични предимства. Всъщност Novavax сега има голям шанс да грабне третото одобрение от САЩ за ваксина срещу COVID-19 след клиничната грешка на Astra, пише The Motley Fool.

Простата причина, поради която инвеститорите наддават днес акциите на Moderna и Novavax, е, че неуспехът на Astra може да доведе до стотици милиони (ако не и милиарди) допълнителни продажби за кандидатите им за ваксина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: