Китай налага 200% мита на австралийското вино

Китай налага 200% мита на австралийското вино

Китай ще наложи мита върху австралийското вино до 212% от събота.


Търговското министерство заяви, че това са временни антидъмпингови мерки за спиране на субсидирания внос на австралийско вино. 


Митата ще варират от 107% до 212%, засилвайки търговското напрежение между двете страни.  
През последните месеци от Пекин наблюдават вноса от Австралия, включително въглища, захар, ечемик и омари, на фона на политическото напрежение. 


Длъжностни лица в Китай твърдят, че някои австралийски вина се продават там по-евтино (и са изхвърляни), отколкото на вътрешния австралийски пазар. Австралия отхвърли това твърдение. 
Китай е най-голямата дестинация за износ на вино от Австралия, което представлява 39% през първите девет месеца на 2020 г., според Wine Australia. 
Китай провежда целогодишно разследване на антидъмпингови мерки, като разглежда вината, продавани в Китай на цени, за които се твърди, че са по-ниски от тези, на които са продавани в Австралия. 


След съобщението в петък Treasury Wine Estates (TWE), един от най-големите винопроизводители, отчете спад в цената на акциите си над 13%. 
Други австралийски винопроизводители също са отхвърлени, заедно с TWE, включително Casella Wine и Australian Swan Vintage. 
Китайското министерство на търговията не уточни колко дълго ще продължат мерките. 


Австралийският министър на земеделието Дейвид Литълпрауд написа съобщение в Twitter, в което заяви, че правителството е „изключително разочаровано". 


„Австралийското правителство категорично отхвърля всяко твърдение, че нашите производители на вино изхвърлят продукти в Китай", каза той. Австралийското вино е изключително популярно както в Китай, така и по целия свят поради високото си качество и ние сме уверени, че пълното и задълбочено разследване ще потвърди това." 


Австралийският министър на търговията Саймън Бирмингам заяви, че новите мита правят австралийското вино нежизнеспособно и непродаваемо в Китай. 
„Това е лошо време за много стотици австралийски производители на вино, които добросъвестно са изградили стабилен пазар в Китай", каза той. 
Г-н Бирмингам повдигна идеята да отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО) заради ограниченията, наложени от Китай. 


Нарастващо напрежение 


Политическите отношения между Китай и Австралия се влошиха до критично положение, казват експерти. 
Австралия подкрепи глобално проучване на произхода на коронавируса през април и на практика „обвини Китай", според китайски дипломат. 
Оттогава австралийският внос е под светлините на прожекторите, докато китайските студенти и туристи са предупредени да не пътуват до Австралия, позовавайки се на опасения от расизъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: