Към 2070 г. 3,5 милиарда човека ще страдат от непоносима горещина

Към 2070 г. 3,5 милиарда човека ще страдат от непоносима горещина Снимка: pixabay

Повечето от тях ще са бедни, които няма да могат да си позволят закупуването и монтирането на климатици.

Това показва проучване на учени от Университета Вагенинген. Работата е публикувана в списание PNAS.


Поради това, че средната годишна температура в света ще се увеличи с 1,8 °C до 2100 г. поради антропогенна промяна на климата, няколко милиарда човека по света ще живеят в райони, където за нормално съществуване ще са необходими ефективни технологии за охлаждане на въздуха - например климатици.

В същото време от 2 до 3,5 милиарда души няма да могат да си позволят закупуването и инсталирането на климатици. Според авторите на изследването точният брой хора в тази група ще зависи от обема на емисиите на въглероден диоксид, които допринасят за изменението на климата, както и от степента на растеж на световното население. В същото време изследователите отбелязват, че тази категория ще представлява около една трета от населението на света към 2070 г.

Сега около 20 милиона души живеят на места със средна годишна температура над 29 °C, която е много по-висока от комфортната за хората. Засега тази зона представлява около 1% от земната повърхност - тя включва пустинята Сахара и Саудитска Арабия.

С нарастването на глобалната температура площта на тази зона ще расте - според учените тя ще включва и някои райони на Африка, Азия, Южна Америка и Австралия.

По-ранните изследвания показаха, че микроорганизмите могат заедно да се борят с високите температури. Продължаването на подобни експерименти ще предскаже реакцията на планетата към изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: