Любопитни коледни факти, с които да впечатлите близките си

Любопитни коледни факти, с които да впечатлите близките си

Астронавти са излъчвали „Джингъл белс“ от космоса

Коледа не винаги е била на 25 декември 

Докато Коледа празнува раждането на Исус Христос, в Библията датата 25 декември отсъства.

Повечето историци всъщност твърдят, че Исус се е родил през пролетта. И самият му рожден ден се превръща в официален празник едва през трети век. 

Някои историци смятат, че датата е избрана, защото съвпада с езическия празник Сатурналии, който почита бога на земеделието Сатурн и поставя началото на традицията да се правят подаръци.

Вечнозелените дръвчета са древна традиция 

Традицията на коледните елхи стига чак до древните египтяни и римляни, които отбелязвали зимното слънцестоене с вечнозелени растения като напомняне, че пролетта ще се завърне. Така че, ако украсявате със зелено дърво, венци или вечнозелен гирлянд, изобщо не сте първи. 

Свети Никoла бил по-щедър отколкото забавен

Вероятно вече знаете, че идеята за Дядо Коледа идва от Свети Никола, но истинският светец не е бил брадат мъж, облечен в червен костюм. Всичко това се появява доста по-късно. Според легендата християнският епископ от четвърти век раздавал изобилното си наследство, за да помогне на нуждаещите се и да спаси жените от робство.  

Кока-кола са изиграли огромна роля в образа на Дядо Коледа 

Преди Coca-Cola да се намеси, Дядо Коледа не е изглеждал особено приветливо - дори напротив, всъщност си е бил страховит. Едва през 1931 г., когато компанията за напитки наела илюстратор на име Хадън Сундблом за реклами в списания, се е появил образът на веселия стар елф. Е, сега децата нямат кошмари в навечерието на Коледа.

Коледните чорапчета са се появили случайно 

Според легендата закачваме чорапи до комина, заради един бден човек, който нямал достатъчно пари за зестрата на трите си дъщери. Щедрият стар Свети Никола (не забравяйте, че това е неговата запазена марка!) пуснал една вечер торба със злто в комина, където момичетата били закачили чорапите си да съхнат. Така златото се озовало там и се появила традицията.

Астронавти са излъчвали „Джингъл белс“ от космоса 

Тази шега за малко да доведе до неприятни последици. 
Девет дни преди Коледа през 1965 г. двамата астронавти на борда на „Джемини-6" изпращат странен доклад до контролния център на мисията, че са видели „неидентифициран летящ обект“, който щял да влезе в земната атмосфера, пътувайки по полярната орбита от север на юг. Те прекъснали напрегнатия репортаж със звуците на „Джингъл Белс“, като Уоли Шира свирел на малка хармоника, акомпаниран от Том Стафорд, на малки звънчета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: