Рекорден трансфер от 6,2 млрд. лева от държавата за пенсии за 2021 г.

Рекорден трансфер от 6,2 млрд. лева от държавата за пенсии за 2021 г. Снимка: pixabay.com

Парламентът одобри бюджетите на общественото осигуряване и НЗОК, опозицията гласува против

Българският парламент прие окончателно бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) след многочасово обсъждане. Говориха главно представители на опозицията, властта запази мълчание. 

Бюджетът на ДОО възлиза на 14,841 млрд. лв., като преобладаваща част от средствата са предвидени за пенсии - 12,347 млрд. лв. 

В текстовете се определя и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, която се увеличава с 20% от 250 лв. на 300 лв. от 1 януари 2021 г. Което означава, че минимална пенсия ще получават половината от всички пенсионери в България.

Очаквано се увеличава и максималната пенсия, която става 1440 лв. като нарастването е 20%.

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат осъвременявани с 5% по т. нар. швейцарско правило, но от 1 юли 2021 г. От същата дата социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 на 148,71 лева.

До края на март 2021 г. всички пенсионери ще продължат да получават и добавка към пенсиите си от 50 лева.

Парламентът одобри рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6,2 млрд. лева заради все по-голямата дупка в бюджета на НОИ.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1,2%, въпреки че от ДПС предложиха да стане 1,3%.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв., въпреки настояването на БСП да стане 3900 лв., тъй като не е променян от три години.

От БСП подкрепиха увеличението на минималната пенсия и добавката от 50 лева към пенсиите с критиката, че е сгрешен подходът, защото се нарушава основният принцип за отпускане на пенсия според осигурителния принос на лицето. 

Не е нормално минималният и максималният размер на пенсиите да се осъвременяват от 1 януари с по 20%, а останалите пенсии - с 5%, при това от 1 юли, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той намери за несправедливо увеличаването на най-ниските пенсии от 250 на 300 лв., защото половината пенсионери у нас ще получават минимална пенсия, което нарушава основния принцип в пенсионното осигуряване, а именно определяне на пенсионния доход според осигурителния принос

За поредна година не се променя обезщетението за майчинство от 380 лв.  през втората година. От БСП предложиха това обезщетение да е 650 лв., а от ДПС - да е 420 лв. Предложенията им обаче бяха отхвърлени.

При полупразна зала парламентът прие окончателно рекордния за последните години бюджет за здравеопазването за догодина - над 5,341 млрд. лева, което е с 237 млн. лева повече от 2019 г. Това стана с приетия от депутатите на второ четене Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Депутатите увеличиха размера на резерва на Здравната каса от 149 на 150 млн. лв. и го разпределиха предварително. Което предизвика ожесточени критики от БСП и ДПС, защото не оставя възможност за реакция при спешни ситуации, възникнали през годината. Парите отиват за извънболнична и за специализирана помощ, за болниците и за лекарства, за медико-диагностична дейност, както и за специалистите по здравни грижи. 

Болниците в страната ще бъдат субсидирани допълнително в период на извънредна епидемична обстановка. 

В Закона за бюджета на НЗОК беше окончателно записано, че болниците са задължени да разкриват легла за лечение на COVID-19, ако директорът на съответното РЗИ реши. Финансирането е от Здравната каса в рамките на извънредната обстановка.

Здравните заведения, които откажат да разкрият COVID-19 отделения и да лекуват пациенти с коронавирус, ще бъдат санкционирани финансово с до 10 хиляди лева при първо нарушение, а при второ – ще се прекратява договорът им с НЗОК. 

Ще има възможност за командироване на медицински специалисти между лечебните заведения. Депутатите записаха в закона допълнителни пари, които да се прибавят всеки месец към заплатите на медиците за стимулиране на борбата с вируса на първа линия. 

Тези средства са гарантирани, като в извънредна епидемична обстановка лекарите с възнаграждения до 5000 лева ще получават месечно допълнително по 600 лв. към заплатите си, сестрите - по 360 лв., а санитарите – по 120 лв.

Разрешено беше Министерският съвет да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на НЗОК за разходи по дейности, свързани с коронавируса. Освен това Министерството на здравеопазването ще може да субсидира болниците за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ в период на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка при епидемично разпространение на заразни болести.

БСП и ДПС отказаха да подкрепят бюджета на НЗОК за 2021 г., въпреки това обаче той бе окончателно гласуван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: