Създадоха европейска Коалиция за възобновяем водород

Създадоха европейска Коалиция за възобновяем водород Снимка: petroleum-economist

В коалицията влизат европейските асоциации за слънчева и вятърна енергетика.

Европейските асоциации за слънчева и вятърна енергетика - SolarPower Europe и WindEurope, създадоха Коалиция за възобновяем водород (Renewable Hydrogen Coalition). Това съобщава на сайта си SolarPower Europe. Подкрепена от Breakthrough Energy, коалицията си поставя за цел да изгради интердисциплинарна мрежа от иноватори, предприемачи и корпоративни лидери от бързо нарастващата общност на работещите с възобновяеми водородни източници, включително индустриални потребители. Целта на коалицията е да даде на Европа възможност да надгради върху процъфтяващата си индустрия за възобновяеми енергийни източници, като включи и производство на електролизатори на световно ниво и разработка на бизнес модели и пазари, които да поставят на фокус основно възобновяемия водород. 

Основателите на новата коалиция представят и ново изследване под името Mainstreaming green hydrogen in Europe („Да направим зеления водород основно направление за Европа"). В доклада, подготвен от консултантската компания Material Economics, се твърди, че Европа би могла да комерсиализира възобновяемия водород по-бързо от това, което се предвижда в настоящите стратегии, благодарение на сътрудничеството по веригата на стойността с производители на крайни продукти, подобно на това, което Европейският алианс на батериите направи за електрическите превозни средства. 

В доклада се посочва още, че възобновяемият водород е значителна инвестиционна възможност от 550-700 милиарда евро с потенциал за намаляване на емисиите от 450-550 Mt въглероден диоксид (или 10% от годишните емисии в Европа). В европейската икономика има значително „скрито търсене“ на зелен водород, като потенциалното търсене от 540 TWh може да бъде отключено в близко бъдеще, се отбелязва в изследването. В средносрочен план, при условие че ще има достатъчно намаляване на разходите, инвестиции и политическа подкрепа, експертите прогнозират нарастване до 1200-1400 TWh.  

За да се декарбонизира напълно енергията в Европа, се нуждаем от възобновяем водород. И той трябва да е „произведен в Европа“. WindEurope има удоволствието да бъде част от тази коалиция. Искаме да помогнем за изграждането на силна европейска водородна индустрия, базирана на европейски възобновяеми източници", заяви Джайлс Диксън, главен изпълнителен директор на WindEurope.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: