Само една дума предпазва мозъка ви от диабет и деменция

Само една дума предпазва мозъка ви от диабет и деменция Снимка: pixabay

Може би си мислите, че няма нищо общо между диабета и деменцията. Но те имат един общ рисков фактор...

 Ето каква е думата на деня: Сън.

Не подценявайте значението на добрия сън. Защото недоспиването може да повлияе на здравето ви след години. Но преди да споделим с вас най-ефективния ритуал за добър сън, нека да разгледаме някои от изследванията.

Списание Diabetes Care публикува статия, в която се отбелязва:

Постоянното недоспиване и промените в продължителността на съня на възраст между 20-40 години увеличават риска от диабет тип 2 в напреднала възраст.“
Това означава, че сегашното качество на съня ви по някакъв начин ще повлияе на здравето ви в бъдеще.

И накрая не бива да се пренебрегват резултатите от скорошно изследване, което разкри съществуването на глимфатична система, която изчиства мозъка от ненужна информация.

Д-р М. Недергаард, съдиректор на Центъра по неврохирургия в Университета в Рочестър и автор на изследването, отбелязва:

Сънят е от критична важност за работата на системата за почистване на мозъка от ненужния „боклук" и нашето изследване доказва, че колкото по-дълбок е сънят, толкова е по-добре за мозъка. Това откритие допълва все по-ясните доказателства, че качеството на съня и неговата продължителност могат да предскажат появата на деменция и болестта на Алцхаймер."

Глимфатичната система функционира само когато човек спи. По същество тя свива мозъчните клетки чрез инжектиране на цереброспинална течност в мозъка. Тя също така изчиства мозъка от отпадъци, включително бета-амилоидни протеини, които водят до развитието на болестта на Алцхаймер.

Изследванията показват, че недоспиването може да предизвика различни проблеми: нарушения на паметта, трудности с обработката на емоции и обучение и, както бе споменато по-горе, диабет. Това са достатъчно убедителни причини да започнете да съхранявате мозъка си и да се научите да спите правилно.

Вечерен ритуал за подготовка за сън

Обичаме да мислим за спалнята си като за свое свещено убежище за сън, релаксация и възстановяване. Сега нека помислим какъв вечерен ритуал можете да си създадете сами, за да се приготвите за заспиване. Опитайте следния вариант (между другото, винаги можете да го допълните с 5-минутна практика за релаксация преди лягане).

Ето няколко полезни съвета, които трябва да имате предвид, преди да влезете в зоната си за сън:

   Избягвайте електролуминесцентното излъчване от телевизори, компютри и мобилни телефони - всичко това забавя производството на мелатонин в тялото с около 2 часа. Ако имате телевизор или друга техника в спалнята си, помислете за създаване на зона за спане без джаджи.

   Опитайте да пиете топло мляко или чай от лайка преди лягане, за които е известно, че отпускат.

   Послушайте спокойна или мека музика.

   Използвайте успокояващи аромати като лавандула и розово масло.

   Прочетете нещо, което не е страшно или провокира мислене. Четенето в леглото може да ви попречи да заспите, затова затворете книгата един час преди лягане.

   Обличането на удобна пижама е чудесен сигнал за мозъка ви, че е време да се приготвите за лягане.
   
Избягвайте физически натоварвания и не яжте поне час преди лягане, тъй като това само стимулира тялото да работи.

Дори ако сте свикнали да си лягате в определено време, тялото ви пак ще свикне с новия график, ако му отделите достатъчно време и сте последователни в новия навик.

Създайте си вечерен ритуал за лягане, който най-добре отговаря на вашите лични нужди.

Направете всичко възможно да си лягате по едно и също време всяка вечер и в крайна сметка ще научите тялото и разума си да заспиват по едно и също време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: