Как Pfizer планира да държи ваксината си на субарктични температури

Как Pfizer планира да държи ваксината си на субарктични температури Снимка: unsplash.com

Понастоящем Pfizer е първата компания, която кандидатства за спешно разрешение за своята коронавирусна ваксина, пише CBS News.

Според информацията, предоставена тази седмица на Националната медицинска академия, Pfizer  може да осигури около 25 милиона дози от ваксината през декември, 30 милиона през януари и още 35 милиона през февруари и март. Ваксината се прилага на две дози с интервал от три седмици.

CBS News се запозна отблизо с логистичните предизвикателства в доставянето на COVID-19 ваксината на Pfizer, включително необходимата температура на съхранение, присъща само за най-студените места на Земята.

Ваксината на Pfizer трябва да се съхранява на минус 70 градуса по Целзий, така че, сухият лед, който се прави от въглероден диоксид, е от решаващо значение за транспортирането и съхраняването ѝ. По-студен от Антарктида през зимата, сухият лед осигурява поддържането на субарктичната температура по време на доставките.

Pfizer разработиха начин за доставка, който наричат „студена кутия“. Тя е с размера на ръчен куфар. „В нея има сух лед, който заобикаля опаковката с ваксина, както и GPS устройство за непрекъснат мониторинг на температурата.“, казва Таня Алкорн, вицепрезидент на BioPharma, глобалната верига на Pfizer за доставки.

Всяка "студена кутия" съдържа минимум около 1000 дози ваксина. Това е предизвикателство за по-малките общности, които едва ли имат място, в което да я съхраняват.

Тим Размер, изпълнителен директор на Здравната кооперация в селските райони на Уисконсин, която представлява 43 болници в провинцията на щата, казва: "Не мисля, че някой иска да отправи посланието, че провинциалните райони на Уисконсин или селските райони на Америка са втора класа места."

"Ако можете да изпратите 1000, можете да изпратите и 200,", добави той. "По-скъпо е. По-тромаво е, но позволява на селските райони да се ваксинират едновременно с градските жители."

Pfizer казаха пред CBS News, че работят за осигуряването на справедливо разпределение, което е само едно от многото предизвикателства. Здравните работници на първа линия ще бъдат сред първите, които ще получат ваксината, но според неотдавнашна анкета на Gallup, само 58% от американците заявяват, че ще се ваксинират, когато ваксината бъде предложена на широката общественост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: