Оттеглящ се председател на SEC разкрива какво стимулира възхода на BTC

Оттеглящ се председател на SEC разкрива какво стимулира възхода на BTC Снимка: unsplash.com

Джей Клейтън се оттегля от поста си на председател на Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) в края на годината, но преди да си тръгне, той иска да изясни мнението на SEC относно биткойн.

Оттеглящият се председател на SEC Джей Клейтън, който надзираваше отхвърлянето на девет биткойн ETF по време на мандата си, каза пред CNBC, че „неефективността“ в настоящите платежни системи продължава да стимулира популярността на биткойн, пише Cointelegraph.

Появявайки се вчера в CNBC на Squawk Box, Клейтън, който трябва да се оттегли до края на годината, потвърди общата оценка на агенцията си, че биткойн не е ценна книга, а механизъм за плащане и съхранение на стойност.

Председателят е широко критикуван от биткойн общността, че има голям контрол върху биткойн и криптовалутите като цяло. Въпреки това, през годините си на председател на SEC, Клейтън никога не е бил категоричен противник на биткойн по принцип, но редовно изразява опасенията си, че средните инвеститори могат да бъдат изложени на ненужен риск, когато инвестират в биткойн ETF.

Този риск се дължи на схващането на SEC, че до голяма степен нерегулираният характер на някои биткойн борси прави твърде лесно манипулирането на цената на BTC. След като Клейтън е председател на SEC, някои привърженици на биткойн вярват, че шансът за одобрение на ETF за биткойн сега е по-голям от когато и да било преди.

Клейтън вярва, че биткойн ще продължи да расте, докато регулациите се развиват.

„Това, което виждаме, е, че нашите текущи механизми за плащане както в страната, така и в международен план, са неефективни. Тази неефектнивност е това, което движи възхода на биткойн... И ще виждаме повече от това. Ще видим това как узрява и ще видим повече регулация около пространството за цифрово плащане."

Клейтън беше първият член на SEC, който издаде предупреждение за потенциалните клопки на ICO инвестирането по време на ICO манията през 2017 г., напомняйки на обществеността, че такива продукти обикновено се разглеждат като предлагане на ценни книжа и са предмет на придружаващите ги разпоредби.

„Ние не регулирахме биткойн като ценна книга“, каза Клейтън, обяснявайки, че BTC е „по-скоро механизъм за плащане и начин да се съхранява стойност“, отколкото ценна книга.

„Когато хората използват крипто активи като ценни книжа за набиране на капитал за дадено предприятие, SEC регулира това. И това, което се случваше в лудостта на ICO, беше, че хората използваха ICO и по същество предлагаха публични ценни книжа, без да ги регистрират в SEC."

Клейтън беше номиниран за председател на SEC от президента Доналд Тръмп през януари 2017 г. и напуска позицията като един от най-дълго служещите председатели. През юни 2020 г. Клейтън беше номиниран от Тръмп за заместник на оттеглящия се адвокат на Съединените щати в Южния окръг на Ню Йорк, позиция, която според него той търси от силното желание да продължи кариерата си в държавната служба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: