60% от французите нарушават мерките при втората карантина

60% от французите нарушават мерките при втората карантина Снимка: pixabay

Според ново проучване повече от половината французи не са спазвали част от ограничителните мерки, въведени в страната на 30 октомври, съобщава Le Figaro.

Повече от половината от французите са нарушили поне веднъж мерките, като са използвали задължителните удостоверения за пътуване за цели, различни от посочените в тях, или са си позволили да поканят на гости семейство или приятели, сочат данните от проучване, публикувано на 12 ноември. Броят на нарушителите е по-голям отколкото по време на първия локдаун през пролетта.

Анкетираните в изследването са признали, че са използвали удостоверенията за пътуване по причини, различни от посочените (24%), надвишавали са разрешеното от правителството време за излизане от един час (17%), виждали са се с членове на семейството си (23%, което е с 8% повече, отколкото по време на първото затваряне) или с приятели (20%). 

Според Франсоа Краус, директор на агенция Ifop, провела проучването, е очевидно, че при второто затваряне „спазването на мерките се неглижира и страхът за здравето не е толкова силен, особено сред младите хора“, съобщава френската медия.

Резултатите от втората карантина показват и друго – тя се е отразила по-зле психически на французите. Нараснал е процентът на хората, оплакващи се от чувство на потиснатост, от 20% на 28%. От проблеми със съня се оплакват 38% от анкетираните, като при жените това число скача на 44%. Според Краус това се дължи на несигурността, която цари по време на това затваряне, и факта, че то може би ще доведе до забрани за семейни събирания по време на коледните празници. Общо 52% от респондентите са отговорили, че след обявяването на локдауна са изпитали по-силно чувство на тъга.

Онлайн проучването е направено сред 2030 французи на възраст 18 и повече години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: