Apple ще плати 113 млн. долара заради батериите на iPhone

Apple ще плати 113 млн. долара заради батериите на iPhone Снимка: https://pixabay.com/

Apple ще плати 113 млн. долара заради твърденията, че има умишлено забавяне при по-старите модели iPhone.

Тридесет и три щата в САЩ твърдят, че Apple прави това, за да накара потребителите да купуват нови устройства. 

Милиони хора са засегнати още през 2016 г. и 2017 г., когато се оказва, че по-старите поколения на смартфона (iPhone 6 и 7 и SE) умишлено забавят своята работа, когато батерията им остарее. Apple отказва да коментира, но преди това заявява, че забавянето е с цел запазване живота на батерията. 

Apple ще плати 113 млн. долара като част от съдебно споразумение с главните прокурори на 33 американски щата и окръг Колумбия.

През 2016 г. Apple актуализира софтуера за моделите на iPhone 6, 7 и SE, който ограничава скоростта на чипа на застаряващите телефони. Apple признава, че актуализацията намалява нуждите от енергия, след като изследователите откриват необичайни забавяния през 2017 г.

Твърди се, че Apple действа измамно и трябва да замени батериите или да предприеме други действия. Apple отрича, че забавянето е било с цел финансова печалба. Но главният прокурор на Аризона Марк Бърнович пише в съдебен документ, публикуван в сряда: „Много потребители решиха, че единственият начин да получат подобрена производителност е да закупят iPhone от Apple, който е по-нов модел." 

„Днешното споразумение гарантира, че потребителите ще имат достъп до информацията, която им е необходима, за да взимат информирани решения, когато купуват и използват продукти на Apple", казва главният прокурор на Калифорния Ксавиер Бесера.

По силата на споразумението Apple не признава неправомерни действия или нарушения в закона. Технологичният гигант също така се съгласява през следващите три години да предоставя „достоверна информация“ на уебсайта си относно управлението на захранването на iPhone, бележките за актуализация на софтуера и настройките на iPhone. Споразумението идва след поредица други обвинения срещу Apple. Парите от споразумението ще бъдат разпределени между участващите институции. Сумата ще бъде използвана също за покриване на съдебните разходи, както и за подсилване защитата на потребителите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: