Бивш стопански двор се превръща в комплекс за настаняване

Бивш стопански двор се превръща в комплекс за настаняване Снимка: Radio Vidin

Малкото село Стакевци край Белоградчик се превърна в чудно място за децата

Полуразрушените доскоро сгради в бившия стопански двор днес са комплекс, в който посрещат гости и развиват селски туризъм. Идеята за преобразяването е на Боян Минков. Привлечен от природата и спокойствието, преди 12 години той пристига от града и избира Стакевци за свой дом. И се захваща за работа. 
"Винаги съм искал да живея на село, семейството ми също. Така сме възпитани. Харесваме този начин на живот и смятаме, че тук можем да се реализираме много по-добре, отколкото в града. Ние възстановихме това място, на което се намираме, едно бивше ТКЗС, в което са отглеждани животни. До преди две години половината от тези сгради бяха рухнали, а другата - полуразрушени. Ние се амбицирахме и решихме да направим това, което в момента виждате.", споделя Боян Минков. 


Преустройствата в село Стакевци продължават. Старият дърводелски цех до реката вече е ресторант, в който посрещат гостите. Друга сграда, ползвана за склад, след време ще събира по 150 души за празнични събития и тимбилдинги. 
Детски приключенски лагер Стакевци 
Домакините Боян и Стела организират в Стакевци лагери за деца от 7 до 12 години. И със съжаление откриват, че децата от големите градове, не само не познават селото, но и животните в селскостопанските дворове.  
"Учим децата, показваме им как се живее на село. Имаме собствена ферма, опитно поле с овошки, зеленчуци. Имаме градина, в която децата се трудят. Работят, грижат се за животните и в рамките на една седмица научават много нови неща. За съжаление децата от градовете вече не познават животните.“, разказва Боян. 
Двамата със Стела имат и по-смели идеи. Ще организират занимания, подобни на военното обучение, провеждано преди десетилетия в училищата. 
"Ще бъде военно обучение в планината. Ще има малко оцеляване и много дисциплина." 
Забележителностите в близост ще разнообразяват и допълват програмата. Сред тях са водопад "Бела вода", Белоградчишка крепост, "Тръбите" в местността "Планиница", петроглифът от Белоградчик, Пещера "Венеца", Пещера Магурата. Белоградчишките скали с Белоградчишката крепост, както и Пещерата Магурата са обекти от национално значение. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: