ДДС за ски-съоръженията става 9%

ДДС за ски-съоръженията става 9% Снимка: unsplash

ДДС за лифт-съоръженията се намалява на 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, заяви днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна".

Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в морската ни столица, са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията, съобщи БТА.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, посочи Георгиева.

По думите й през лятото във Варна в местата за настаняване с минимум 10 легла са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева или с 3 % повече в сравнение с миналогодишния сезон.

Туроператорите ще могат да разчитат на подкрепа от 10 милиона лева, допълни Георгиева. Очаква се финансовата помощ, за която са кандидатствали 840 туристически фирми, да бъде получена до декември. 

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за 2020 и за 2021 г., съобщи още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е тази мярка да продължи да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

По думите й се работи и за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: