Актуална информация за епидемичната обстановка на 18 ноември

Актуална информация за епидемичната обстановка на 18 ноември Снимка: pixabay.com

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че ваксината сама по себе си няма да спре пандемията на коронавируса. Пандемията бушува месеци след избухването си, като инфекциите скочиха до над 54 милиона и отнеха повече от 1.3 млн. живота. 

У нас
4828 са новите случаи на коронавирусната инфекция у нас при направени 11 611 PCR теста. Положителните проби са близо 42% от направените изследвания. 
5 463 от заразените са в болница, 303 са пациентите в интензивни отделения. 1219 са излекуваните за последните 24 часа, починали са 131. 
Новозаразените в София са най-много - 1301, в Пловдив - 525, във Варна - 490. 
Правителството отделя 80 милиона лева за медици на първа линия. 
Заради липсата на достатъчно кадри в Пловдив ще бъде създаден единен регистър на 
медицинския персонал и доброволците. 
Няма да се променят "зелените коридори" за пазаруване на възрастните в хранителни магазини и аптеки. Това каза по БНТ здравният министър. 
Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за лечение на пациенти без COVID. Това е поискал здравният министър от областните управители. До края на седмицата те трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения. 
МОН разглежда опции за хибридно обучение. Според проф. Балтов по-добре е учениците да останат онлайн. 

По света
Новата ваксина на Pfizer e 95% ефективна 
Унгария удължава извънредното положение до 8 февруари
В Турция ще бъде въведена частична забрана за излизане навън през уикендите. Свободното движение ще е възможно само между 10.00 ч. и 20.00 ч. Училищата остават на дистанционно обучение до края на годината. Ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи. 
Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че повечето от действащите карантинни мерки срещу коронавируса в страната му трябва да останат в сила до средата на декември, въпреки намалелия в последно време брой на новите случаи.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: