Европейските акции падат под тежестта на ограниченията заради вируса

Европейските акции падат под тежестта на ограниченията заради вируса Снимка: https://pixabay.com/

Европейските акции се понижиха въпреки достигнатите максимуми във вторник

Причина за това са наложените заради коронавируса по-строги ограничения на територията на континента, които породиха съмнения относно бързото икономическо възстановяване.

Паневропейският STOXX 600.STOXX завърши по-ниско с 0,2%. Индексът се покачи над 1%, за да затвори най-високото си ниво от края на февруари в понеделник след положителни данни за ваксината MRNA.O COVID-19 на производителя на лекарства Moderna.

Pfizer и партньорът BioNTech отбелязаха силен напредък в своята ваксина срещу COVID-19 миналата седмица, което предизвика надпревара в глобалните акции. 

„Еуфорията е разбираема, но неустойчива“, пишат в бележка стратезите от френската банка Societe Generale. „Нарастването на случаите на COVID в САЩ и второто блокиране в Европа гарантират глобална икономическа слабост за още няколко месеца.“ 

Много европейски държави наложиха ограничения, за да се преборят с отново нарастващите случаи на заразени с вируса. Швеция предприе мерки за ограничаване на размера на публичните събирания, а британски медицински съветник предложи засилване на тристепенната система от ограничения, когато приключи пълният локдаун в Англия. 

Британската авиокомпания EasyJet EZJ.L отчита спад с 1,9%, след като е регистрирала 1,27 милиарда паунда (1,68 милиарда долара) годишна загуба, първата в историята си, заради опустошителното въздействие на пандемията върху туристическата индустрия. 

Здравеопазването .SXDP и технологичните .SX8P сектори, които са надминали по-широкия пазар по време на пандемията, са спаднали съответно с 1,3% и 0,6%. 

Междувременно цикличните сектори като петрол и газ .SXEP и производители на автомобили .SXAP скочиха с 0,7%, тъй като инвеститорите залагат на това, че напредъкът в разработването на ваксина срещу COVID-19 ще подкрепи засегнатите сектори. 

Банките обаче бяха подложени на натиск, тъй като испанската BBVA BBVA.MC падна с 4,4%, а по-малкият конкурент Sabadell SABE.MC заяви, че водят преговори за създаване на втория по големина вътрешен кредитор в страната. Sabadell скочи с 6,8%. Британският мениджър на активи Intermediate Capital Group ICP.L скочи със 7,9% до върха на STOXX 600.

Тютюневата компания Imperial Brands IMB.L скочи със 7,3%, след като прогнозира ръст на печалбата за 2021 г., подпомогнат от очакваните подобрения в бизнеса ѝ с електронни цигари. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: