Актуална информация за епидемичната обстановка на 17 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17 ноември 2020 Снимка: unsplash

У нас:

От днес официално и във Варна може да се дарява кръвна плазма. В морската ни столица вече пристигнаха т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти, предава NOVA.

В София вече има заразени от грип и коронавирус едновременно, съобщи пред "Дневник" проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. 

Днес на работно съвещание при премиера Бойко Борисов бяха обсъдени снабдяването с лекарства срещу COVID-19, реорганизацията на здравните заведения, мерките в подкрепа на служителите на първа линия срещу коронавируса и в помощ на най-уязвимите български граждани. Отчетено бе, че на 470 000 българи и семействата им се раздават пакети с най-необходимите хранителни продукти, осигурява се топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. 

Данните за България:

7 934 са направените тестове за последното денонощие; 69 171 са активните случаи в момента като за последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 3 519; хоспитализирани  са 288 души; излекуваните пациенти са 942; починалите за последното денонощие са 152.

Най-голям е броят на регистрираните нови случаи в столицата – 1 163, следвана от Пловдив с 311 и Благоевград с 224.

По света:

Франция съобщи, че броят на хоспитализираните заради COVID-19 се е увеличил с 416 души и достига нов рекорд от 33 497 души. Смъртните случаи стават общо 45 054, като за последните 24 часа са починали 508 души, което е нов черен рекорд в страната. 

Русия съобщи за рекордните нови 442 смъртни случая от коронавирус, с което общият им брой достигна 33 931.

Кипър: Региони на Лимасол и Пафос са блокирани и на контролно-пропусквателните пунктове се изисква представяне на отрицателен PCR тест.

Белгия се подготвя да осигури безплатна ваксина срещу COVID-19 за всички свои граждани, като поставянето й няма да бъде задължително, съобщават местни медии.
Освен това се предвижда за ваксинацията да бъде създаден национален щаб, в който да участват и специалисти по комуникация, за да се създаде обществено доверие за нуждата от поставянето на ваксина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: