Френски евродепутат обяви гладна стачка заради бюджета на ЕС

Френски евродепутат обяви гладна стачка заради бюджета на ЕС Снимка: euronews

Социалдемократът настоява да се увеличат разходите за здравеопазване, наука и климатичните промени

След гладна стачка, продължила 18 дни, френският евродeпутат Пиер Ларутюро прекрати протеста си. За по-малко от две седмици той отслабна с 10 кг. Исканията му са Европейският съюз да увеличи разходите за борба с климатичните промени, за здравеопазване и за научни изследвания. А за да се увеличат приходите на Евросъюза той предлага да се въведат данъци върху финансовите транзакции. 

"Този данък ще носи 57 милиарда евро годишно. Преди половин година аз бях нещо като единствен законодател, който искаше чувствително увеличение на фискалните приходи. Според парламента група страни пионери могат да тръгнат напред. Ако това стане и така постъпят само 10-15 държави, през първата година ще съберем само 30-40 милиарда евро, но и те ще помогнат много на болниците и климата. Твърдя, че не е необходимо единогласие за това.”, коментира евродепутатът.

И след прекратяването на гладната стачка борбата на Пиер Ларутюро продължава. Предстои му нова политическа битка, за да бъде утвърден неговият план от правителствата и от ЕС. Междувременно в Европарламента все повече се говори за сътрудничество между всички държави-членки при въвеждането на нови налози. 

"Миналата седмица Европейският парламент и Европейският съвет сключиха споразумение, в което е отчетено моето предложение. Одобри го и Европейската комисия с коментара, че не би трябвало да има юридически проблеми. Не е задължително целият Европейски съюз да погасява общия дълг и да финансира разходите за климата и за изследвания. Това могат да правят 10 или 15 държави.", обяснява идеята си Пиер Ларутюро (на снимката). 

Проблемите с изпълнението на бюджета на ЕС са стари, колкото и самият съюз. А проект на закон за финансовите транзакции чака да бъде утвърден вече десет години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: