Банките имат вътрешни мерки за забавените вноски по заеми

Банките имат вътрешни мерки за забавените вноски по заеми

Да не се ипотекират жилища във фирмите за бързи кредити, съветва кредитен консултант

Въпреки че от следващата година БНБ ще отмени кредитния мораториум, банките имат свои вътрешни инструменти в помощ на клиентите си. Това заяви по БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев. Той посъветва хората, изтеглили заеми и затруднени с връщането им поради пандемията, да отидат в кредитната институция и откровено да заявят проблемите си. Според него това е най-правилния начин, а не да се чака края на декември. 

Дали ще бъде разсрочване на заема, гратисен период за част от лихвите, предоговаряне или рефинансиране – това е много по-добър вариант от сключването на договор с фирма за бързи кредити, където годишната лихва е между 30 и 60 процента. 

Тошев посъветва гражданите в никакъв случай да не ипотекират жилището си в такава фирма, защото "реално те работят законно на пазара, те спазват законна за финансовите институции, те ипотекират жилищата по правилния начин и ще ви ги вземат".

Според него е правилно да не се удължава кредитната ваканция, защото икономическата среда в България е относително стабилна, икономиката работи и безработицата е сравнително ниска.

"Имаме около 45 000 повече безработни в сравнение с предния период. Това са около 7% безработица, докато в някои страни тя доближава 20% в резултат на кризата от коронавируса.", каза Тошев. Той прогнозира, че безработицата може да нарасне, ако в зимните месеци намалее сезонната заетост. В покрепа на своето твърдение консултантът посочи, че според статистиката на БНБ за септември 2020 г. жилищните кредити продължават да растат с високи темпове, а и потребителските са тръгнали нагоре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: