J&J започва проучване с две дози на своята ваксина срещу COVID-19

J&J започва проучване с две дози на своята ваксина срещу COVID-19 Снимка: unsplash.com

В понеделник Johnson & Johnson стартираха нов мащабен късен етап на изпитване, за да тестват двудозов режим на своята експериментална ваксина срещу COVID-19 и да оценят потенциалните допълнителни ползи за продължителността на защитата при слагане на втора доза, пише Reuters.

Американският производител на лекарства планира да включи до 30 000 участници в проучването и да го проведе успоредно с еднодозовото си проучване с около 60 000 доброволци, започнало през септември.

Проучването в Обединеното кралство има за цел да включи 6000 участници, а останалите ще се присъединят от други страни с висок брой случаи на COVID-19 като САЩ, Белгия, Колумбия, Франция, Германия, Филипините, Южна Африка и Испания.

Ще им бъде дадена първа доза или плацебо. Другата група ще получи експериментална инжекция, която в момента се нарича Ad26COV2, последвана от втора доза или плацебо 57 дни по-късно, каза Саул Фауст, професор по детска имунология и инфекциозни болести, който ръководи проучването в University Hospital Southampton.

Проучването следва положителни междинни резултати от продължаващото клинично изследване на компанията от ранен до среден етап, което показва, че единична доза от кандидата за ваксина предизвиква силен имунен отговор и обикновено се понася добре.

„Проучването ще оцени ефикасността на изследваната ваксина след първата и втората доза, за да се оцени защитата срещу вируса и потенциалните допълнителни ползи за продължителността на защитата с втора доза“, се казва в изявление на J&J.

Съперниците на J&J, производителите на лекарства Pfizer и BioNtech, заявиха миналата седмица, че тяхната потенциална инжекция на COVID-19 показва повече от 90% ефикасност в междинните данни от изпитване в късен етап, подсилвайки надеждите, че ваксините срещу пандемичната болест може да са готови за употреба скоро.

Докато ваксината Pfizer-BioNtech използва нова технология, известна като пратеник РНК, тази на J&J използва студен вирус, за да достави генетичен материал от коронавируса в тялото, за да предизвика имунен отговор.

Платформата, наречена AdVac, се използва и във ваксина срещу ебола, одобрена по-рано тази година.

„Наистина е важно да провеждаме опити с много различни ваксини от много различни производители и след това да можем да осигурим доставки както за Обединеното кралство, така и за световното население“, каза Фауст пред репортери по време на брифинг.

Набирането в проучването ще завърши през март 2021 г. и изпитването ще продължи 12 месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: