Германия създава центрове за ваксинация от декември

Германия създава центрове за ваксинация от декември

В столицата Берлин се предвижда да бъдат изградени шест центъра.

Германските провинции възнамеряват да открият стотици центрове за ваксинация в цялата страна, започвайки през декември, пише вестник „Велт ам зонтаг", цитиран от BGNess. Според него здравните министри на 16-те федерални провинции са изготвили планове за създаване на един до два центъра на административна област – общо стотици центрове. Планира се също да бъдат наети и мобилни екипи за ваксинация. 

Изданието твърди, че в столицата Берлин се предвижда да бъдат изградени шест такива центъра. Обсъжда се дали големите изложбени зали, повечето от които са извън употреба по предназначението си от началото на пандемията, да станат потенциални пространства за центровете. 

Очаква се разпределението на милиони дози да бъде огромно предизвикателство. Германските здравни власти се надяват на бързо въвеждане на програмата за масова ваксинация след последните положителни резултати от изпитанията на ваксината на BioNTech, които показаха 90% ефективност. 

ЕС вече е подписал сделка с BioNTech и Pfizer за осигуряване на 300 милиона дози, които германските служители планират да започнат да се използват още през първите три месеца на 2021 г. Ваксината, разработена с участието на немската компания BioNTech, представлява особено предизвикателство пред логистичните вериги, тъй като трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий. 

Водещи вирусолози предупредиха за важността на доброто планиране на програмата за ваксинация, като заявиха, че ваксинацията на цялото германско население може да се проточи до 2022 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: