Услугите на технологичните гиганти може да бъдат забранени в ЕС

Услугите на технологичните гиганти може да бъдат забранени в ЕС


Услугите на технологичните гиганти могат да бъдат забранени на европейския пазар, ако не са съобразени с разпоредбите на ЕС. Това каза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от БТА. „Трябва да бъдат въведени строги правила", заяви Бретон пред „Велт ам зонтаг". 

Новите проектоправила, известни като Закон за дигиталните услуги и Закон за дигиталните пазари, ще бъдат обявени от Бретон и еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер на 2 декември, припомня Ройтерс. Правилата ще очертават какво е разрешено и какво не е на онлайн компаниите с голямо влияние на територията на ЕС. По този начин съюзът се надява ги принуди да споделят данни с конкуренцията и регулаторните органи и да не популяризират нелоялно собствените си услуги или продукти. 

Предвижданите разпоредби ще позволят на ЕС да забрани достъпа на компании или на част от услугите им до пазара в ЕС като крайна мярка. Преди да бъдат приети правилата, европейските антимонополни и дигитални регулаторни власти нямат право да налагат такива забрани. 

Наскоро световните агенции съобщиха, че Тиери Бретон е предупредил изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, че интернет не може да продължи да функционира според собствените си правила. „Интернет не може да остане „Дивия запад". Трябват ни ясни и прозрачни правила, предсказуема среда и балансирани права и задължения", е заявил Бретон. „Всичко, което е разрешено офлайн, трябва да бъде разрешено онлайн, и всичко, което е забранено офлайн, трябва да бъде забранено онлайн." 

Бретон добавя за немската медия, че санкциите ще са насочени към компании, които не спазват правилата на ЕС, а най-крайната мярка ще се прилага само при изключителни обстоятелства. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: