БЛС предлага лекарства да се продават и в хранителните вериги

БЛС предлага лекарства да се продават и в хранителните вериги Снимка: pikist.com

Българският лекарски съюз (БЛС) предлага две мерки, свързани с COVID кризата, съобщи БНР. 

Едната предвижда в най-кратки срокове да бъдат разкрити денонощни аптеки, тъй като в момента те са едва 30 или около 1% от всички действащи в страната.

От съсловната организация предлагат също медикаментите без лекарско предписание да се продават в хранителните вериги и денонощните магазини.

От Лекарския съюз са категорични, че в интерес на българските граждани е бързо да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги.

От съсловната организация алармират, че в региони като Враца, Видин, Смолян, Разград и Търговище изобщо липсват денонощни аптеки, а в същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

От БЛС подчертават, че в началните стадии на болестта при 90% от случаите не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта.

Затова оттам предлагат по примера на други държави медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: