Фестивалът "Варненско лято" ще се проведе онлайн в края на ноември

Фестивалът "Варненско лято" ще се проведе онлайн в края на ноември

Ще можем да видим онлайн десет интересни постановки от цял свят

28-ото издание на международния геагпален фестивал "Варненско лято" тази година ще се превърне в дигитална среща в късната есен. Причината са мерките за ограничаване разпространението на Covid-19 и избягването на струпване на хора. Все пак, фестивал ще има, съобщават от пресцентъра на министерство на културата. Дигиталното издание на фестивала се осъществява с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата. 

Между 25 ноември и 6 декември ще можем да видим десет интересни постановки от цял свят, като за първи път сцена на фестивала ще е интернет пространството. Във фокуса на организаторите е европейската класика в интерпретацията на водещи режисьори, с голяма част от които българският зрител ще се запознае за първи път. 

За да можете да гледате излъчванията на спектаклите от дигиталната селекция на платформата „Световен театър в София“ 2020, ви е нужна добра интернет връзка. Разгледайте програмата и ще видите, че под всяко заглавие е посочен точния период от 72 часа, в който то може да се гледа онлайн. В този период на съответната страница на всяко представление ще ви очаква прозорец с видеото, което трябва само да пуснете. Субтитрите са вградени и тръгват автоматично.  

За първи път публиката ще може да се запознае и с някои от водещите имена на световната танцова сцена.  Спектаклите базирани върху текстове на Шилер, Лесинг, Бюхнер, Шекспир, са дело на едни от най-интересните режисьори през последните години – Тимофей Кулябин и Кирил Серебренников от Русия, Гжегож Яжина от Полша, Андреас Кригенбург от Германия, Деклан Донелан от Обединеното кралство.  

Изданието се открива с онлайн излъчване на завладяващия фламенко балет „4 жени 4“ на младия танцьор и хореограф Мануел Рамирес, посветен на борбата за правата на жените в Испания.  

Селекцията включва още документалния филм „Време за действие“ за представлението на хореографката Маги Марен „Може би“ (May B) от 1981 г. Вдъхновено от света на големия драматург и писател Самюъл Бекет, то се превръща в един от най-емблематичните танцови спектакли на френска сцена през последните десетилетия.  

Зрителите ще могат да се насладят от екрана и на изящната хореографска интерпретация на музиката на Й. С. Бах в „Шест бранденбургски концерта“ в изпълнение на знаменитата компания “Rosas” на Анне Тереза де Кеерсмакер от Белгия. Тя си сътрудничи с престижния B Rock Orchestra, който изпълнява музиката на живо под диригентството на Амандин Бейер. Спектакълът е носител на немската театрална награда „Фауст“ 2019 за най-добра хореография.  

„13 езика“ на знаковата тайванска компания „Глауд гейт“ предлага истински празник за очите със зрелищен танц, съчетаващ традициите на Азия със съвременни техники. 

Финалът на международната селекция е с българско участие – режисьорът Галин Стоев подготви специален кратък филм „14 минути Непостоянство“ за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който Стоев е и директор. Съвсем наскоро постановката получи четири номинации за Наградата на френските театрални критици - 2020, сред които и за спектакъл на годината. Във филма, който Галин Стоев създаде заедно с Арие ван Егмонд по повод дигиталното издание на „Варненско лято“, творческият екип повдига въпроси, които вълнуват всички любители на театъра в настоящата ситуация: „Как би могло да се сподели театралното преживяване на екран? Как да уловим емоцията от представлението, без да сме в залата?“ 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“  очаква публиката в интернет пространството, като подробности за провеждането на фестивала ще намерите в подстраницата на фестивала на viafest.org. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: